Na most aztán jól megkapta Alföldi!

Az OK Pécs újságírója nekimegy Alföldinek, de nem ám akárhogy, visszakézből, szőrén ülve meg a témát, méghozzá visszafelé nyilaztában. Megkapja a magáét ez a „politikai akcionalista” kurzus-nyomoronc. Mit képzel ez, véleménye van és nem fél használni?

Abcúg, Alföldi!

Ahogy azt mi is megírtuk, hetekkel ezelőtt lemondtak Pécsen egy előadást, amiben Alföldi Róbert a főszereplő. Akkor nem indokolták a döntést, most viszont, hetek múltán, igen. Jött a nagyon suta és hazug magyarázat-féle, méghozzá egyenesen az illetékes elvtárstól, aki az egész Zsolnay Kulturális Negyedért, így azon belül a Kodály Központban működő színházteremért is felelős.

“Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezetője ugyanis – elmondása alapján – nem szeretett volna asszisztálni egy politikai aktivista újabb performanszához.” (Forrás: OK Pécs)

Csak halkan jegyezzük meg, hogy azt a kommunikációs szakembert (?), akinek ehhez a nyilatkozathoz hetek kellenek, ki kell rúgni, de ízibe.

Az igazgató úr mellé csatlakozik fel véleményével az idézett portál betűvetője is, hiszen arról elmélkedik, hogy:

“Alföldi az elmúlt években elérte azt, hogy minden megjelenése és felszólalása, színpadra lépése és elhangzott mondata politikai akcionalitássá váljon. Ő vívta ki magának ezt a szerepet, büszkén állt bele a Nemzeti Színház élén töltött utolsó éveiben is vagy későbbi, közéleti szerepvállalásaikor, Kossuth téri tüntetéstől a Pride megnyitón mondott beszédéig. Amikkel a világon semmi gond nincs!”

Ha nincs is gond, már a cikk címe is sokat sejtet, nem kevesebb, mint állásfoglalás:

Kevesebbet ér-e azok véleményszabadsága, akik elutasítják Alföldi elveit, vagy csak szeretni szabad?

Válaszoljuk meg gyorsan: nem, és éppen ezért nem kötelező megnézni a fellépéseit. Azokat viszont szintén becsülni kell, akik kíváncsiak rá, tehát betiltani sem szabad.

Nem bizony még akkor sem, ha a helyi kultúr(?)cenzor büszke rá, hogy nem súgtak neki, magától teljesített. Ostobának  lenni se nem szégyen, se nem bűn, még csak nem is kellemetlen. A buta ember nem tudja magáról, hogy az, sőt, rendkívül eszesnek hiszi magát. Szervilisnek lenni  viszont nem is akármilyen bűn, méghozzá olyan, amit az ember mindig tudatosan követ el.

Talán nem véletlen, hogy a gyönyörű, és nagy múltú Mecsek-alji város 2010-ben, mint Európa Kulturális Fővárosa mélyen várakozáson alul szerepelt, mondjuk ki: megbukott, és azóta is csak bukdácsol. Kár így felélni egy olyan valódi kulturális örökséget, amit Janus Pannoniustól Martin Ferencen, Weöres Sándoron, Victor Vasarelyn át jó néhány kiválóság neve fémjelez.

Szerencse, hogy ezeknek a nagyságoknak vannak még méltó és érzékeny utódai, akik tiltakoznak Vincze Balázs döntése ellen:

Lehet, hogy mégis lehet? – kiállnak a művészek Alföldiért, magukért és Önért is!

 

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük