Vigyázzunk már a méhekre, könyörgöm!

Tavasszal a kertben egyszerű rutin a permetezés, ezzel az idei jó termés biztosítása. Valamennyiünket arra kötelez azonban a törvény, hogy miközben a növényvédelemben szorgoskodunk, ne ártsunk a hasznos rovaroknak, és kiemelten vigyázzunk a pótolhatatlan beporzó munkát végző rovarokra. Leginkább a házi- és a vadméhekre!

Nem is hisszük, mekkora bajt okozhatunk!

A méhek jó néhány faját máris a kipusztulás fenyegeti. A rájuk leselkedő veszélyek forrásai között különösen komoly kockázata van a virágzásban végzett permetezésnek. Ilyenkor a beporzáson szorgoskodó rovarok tömegesen válhatnak a felelőtlenség áldozatává!Hasznos tanácsokat találtunk a Szabad Föld hetilapban.

A legfőbb tiltás: sohasem használhatunk a méhekre kifejezetten veszélyes készítményt a rovarok által látogatott (virágzó) növények permetezésére vagy virágzó gyomok által borított táblán.

Csakhogy…

Léteznek olyan szerek, amelyek a méhekre mérsékelten veszélyesek. Csakhogy, ha ezeket közvetlenül a rovarokra permetezzük, azzal is elpusztítjuk őket. A szer szétpermetezése után 8 órával viszont már nem ölik meg a méheket – ami azt jelenti, hogy ezekkel a szerekkel csak akkor menjünk ki a kertbe, amikor a méhek már befejezték a munkanapjukat… Ha a naplemente előtt egy órával, szürkület idején permetezünk, és legkésőbb éjjel 11 órakor befejezzük, azzal megóvjuk a másnap érkező méhek életét.

Végül, léteznek a méhekre nem veszélyes készítmények is. Ezekkel a legegyszerűbb a dolgunk. Ha rendeltetésszerűen, az előírás szerint permetezünk velük, akár a virágzó növényeket is lepermetezhetjük velük, méhek közelében sem okozunk ezekkel katasztrófát.

Nem kell külön hangsúlyozni, hiszen ennyit mindenki tud, hogy az ember viharos, vagy akár csak élénk szeles időben ne szórja a levegőbe a mérgeket…

Az EU betiltott három méhgyilkos vegyszert, Magyarország ez ellen szavazott

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük