Ne megszokásból metrózzon! – indul a macera

Mielőtt hétfőn rutinból indulna útnak, érdemes áttanulmányozni a “metró-sújtotta” övezet szombaton induló új szakaszát. A kellemetlenség mellett, hogy ide-oda kell átszllogatni, az idő-faktort se feledje, ami persze vonatkozik a metrót igénybe vevőkre csakúgy, mint az autósokra is!

Mikor, merre, meddig?

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett, hogy a felújítás ideje alatt Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között alacsonypadlós, légkondicionált metrópótló buszok közlekednek csúcsidőben 45 másodpercenként indulva, számukra az Üllői úton buszsávot jelöltek ki.

A metrópótló buszok mellett új buszjáratok is segítik a közlekedést, egyes meglévő járatok pedig meghosszabbított útvonalon, sűrűbben közlekednek. A Budapest-bérlettel rendelkezők a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest, illetve Ferihegy vasútállomás között közlekedő InterCity és gyorsvonatokat az egyébként szükséges felár megfizetése nélkül vehetik igénybe a fővárosi szakaszon.

A metrófelújításról a projekt hivatalos honlapján, a menetrenddel kapcsolatban tájékozódhatnak.

Ízelítőül

A felújítás ideje alatt a metró munkanapokon egész nap Újpest-központ és a Nagyvárad tér között jár majd, Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között pedig korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált metrópótló buszok közlekednek csúcsidőben 45 másodpercenként indulva. A metrópótló buszok mellett új buszjáratok is segítik a közlekedést, amelyek már jelenleg is közlekednek. Ez a három járat a Gloriett-lakótelep és a Havanna-lakótelep felől a Nagyvárad téri ideiglenes metróvégállomáshoz közlekedő 194M, a Pestszentimre felől szintén a Nagyvárad térre tartó 254M és a pesterzsébeti Szentlőrinci úti lakótelep felől a Boráros térig közvetlen gyorsjárati eljutást lehetővé tevő 223M buszjárat.

A szokásosnál sűrűbben indul majd több dél-pesti buszjárat,

hozzájárulva a metrópótlás gördülékenységéhez. Egyes InterCity és gyorsvonatok Budapest-bérlettel felár megfizetése nélkül vehetők majd igénybe, továbbá számos elővárosi Volánbusz járat munkanapokon reggel a Nagyvárad teret érintve közlekedik. A rekonstrukció első három hétvégéjén, április 6-án és 7-én, 13-án és 14-én, valamint 19-22. között a metró Újpest és a Nagyvárad tér között közlekedik; a metrópótló busz a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között jár. Ezt követően, április 27-től szombaton és vasárnap a metró Újpest-központ és a Lehel tér között jár majd, a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között metrópótló busszal utazhatnak.

A Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a BKV mindent megtett – és a rekonstrukció ideje alatt is elkövet – a megszokottnál nehezebb közlekedési körülmények enyhítésére. Azonban fontos tudni: akár a pótlóbuszt választják, akár valamely alternatív, elkerülő útvonalon közlekednek, utazási idejük mintegy 10-15 perccel növekedni fog. További információkról a TÉRKÉP tájékoztat.

Jegy- és bérletvásárlási lehetőségek

A metrópótló buszok zavartalan közlekedése érdekében azokon a dél-pesti pótlás idején sem lehet majd a járművezetőnél jegyet vásárolni, azonban a BKK a metrópótlás idején is biztosítja a kényelmes jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket. A lezárt metróállomásoknál található jegy- és bérletkiadó automaták egy részét a metrópótló busz megállóiba telepítik át, másik részük az alternatív utazási irányokban, a jellemző átszállási pontokon gazdagítják majd a jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket, továbbá a Határ út és a Népliget megállóhelyen ideiglenes pénztárak nyíltak, míg a Nagyvárad téren újranyitott a korábban bezárt pénztár.

A BKK értékesítési pontjai továbbra is megtalálhatók a www.bkk.hu/pontkereso oldalon, ahol akár helyszínre, akár nyitvatartási időre is keresve könnyen, gyorsan megtalálható a legközelebbi ügyfélközpont, pénztár vagy jegy- és bérletkiadó automata. Minden metrópótlóbusz-megállóban feltüntetjük a legközelebbi jegyvásárlási lehetőséget.

Változások a közúti közlekedésben

A gépjárművel közlekedőknek is számos forgalmi változásra kell számítani, a metrópótlás miatt elsősorban az Üllői úton, az M5-ös autópálya bevezető szakaszán és a Gyáli úton, valamint a Népliget, a Nagyvárad tér és a Közvágóhíd környékén kell a megváltozott forgalmi rend miatt nehezebb haladásra kell számítani.

Buszsávot jelölnek ki az Üllői úton a Nagyvárad tér és a Határ út között több szakaszon, módosul a közlekedési rend az Üllői úton a Nagyvárad térnél, az Ecseri úti kereszteződésnél, továbbá Ferencvárosban a Vágóhíd utca végében, Kispesten pedig a Vak Bottyán utcában.

Meghosszabbítják a buszsávot a Soroksári úton, Kőbányán a Vajda Péter úton és az M5-ös autópálya bevezető szakaszán a városközpont felé vezető irányba. Emellett számos útszakaszon átalakítják a forgalmi rendet, módosítják a jelzőlámpa-programot, ezért a BKK kéri, hogy a szokásosnál nagyobb figyelemmel és türelemmel vezessenek.  A Dél-Pesten közlekedőknek hosszabb, akár 20-30 perccel nagyobb utazási időre kell készülniük.

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük