Bárándy Péter: Förtelmes bukás lesz az Orbán-rezsim vége

A bírósági rendszert szisztematikusan meg akarja törni a magyar kormányzat, de az igazságszolgáltatáson belül lényegében egyedüliként az még tartja magát, állítja Bárándy Péter ügyvéd, a terület egykori minisztere. 

Nem Bölcsek Tanácsa, hanem értékelő bizottság

Szóba került, hogy néhány napja hozták nyilvánosságra, hogy Balázs Péterrel és Donáth Lászlóval létrehozzák a Bölcsek Tanácsát. Az Európai Néppárt három tekintélyes egykori politikusából álló csapatával konzultálnának a magyarországi helyzetről:

„Kezdjük az elején, mert ez nem egészen pontos így! Nem bölcsek tanácsa ez a csapat a mi szemünkben, hanem értékelő bizottság. A tavalyi választásra létrehozott, azóta V21-gyé alakult V18 testületünk két alelnöke, Balázs Péter és Bod Péter Ákos kezdett gondolkodni azon, hogy létrehoz egy ilyen partner csapatot. Tagokat keresve ugyanarra a holdudvarra gondoltak, amely akkor állt össze, ezen belül felvetődött még Jeszenszky Géza és az én nevem is. Az MSZP csatlakozott az ötlethez, és ajánlotta még Donáth Lászlót.”

Fehér könyv

Hangsúlyozta, csak akkor keresik meg az EPP budapesti tárgyalóit, ha biztosak lehetnek benne, hogy széles körű ellenzéki, közéleti támogatásra számíthatnak. Ha igen, előbb összeállítanak egy fehér könyvet, amely bemutatja a magyarországi állapotokat:

“Ez politikai szerep, ahogy a V18 vagy annak folytatásaként a V21 (ennyien vagyunk benne) is az. De nem pártpolitikai. Politikai – még ha ez a jelző ma már becsületsértéssel ér is fel. Nem volna szabad így lennie, de ezt tette vele a pártpolitika, amely a közérdek helyett, amely szolgálatára hivatott, rendre az azt dominálók személyes érdekeit tartja szem előtt, tehát hamis. “

Dr. Bárándy – Dr. Magyar: A bírói függetlenség védelmében

“… most háború van…”

Az igazságszolgáltatással kapcsolatban megfogalmazta, klasszikusan a bíróságok színvonala, demokráciájuk szintje határozza meg ezt a rendszert. Hozzá igazodnak, a bírák keze alá dolgoznak a társszervek:

“Legalábbis így van ez nyugodt időkben. De most háború van. Egy autoriter rendszer, így az itteni is, elsőként a számára legkönnyebben elérhető ügyészséget és a rendőrséget támadja meg és gyűri maga alá. Nálunk az ügyészséggel kezdte. Ennek következményeként a vádhatóság mintegy negatív koncepciós perként nem indít eljárást, amikor kellene, viszont időnként, lökésszerű hullámokban koncepciós ügyekkel árasztja el a bíróságokat.”/…. / “Ez a szervezet nálam nagyon rossz minősítést érdemel, pedig sok tisztességes, felkészült ember dolgozik ott. Sínylődnek.”

A folytatásban: “Ma még bizalommal lehet bírósághoz fordulni.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük