Szerdán reggel a keleti országrészben még esik, de kelet felé távozik a kiadós esőket hozó csapadékmező. Holnap viszont már vissza is tér az esős idő.

Ez van!

– Északnyugat felől vékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Északnyugaton és az ország északi harmadán időszakosan kisüt a nap is, de gyakran változó erősségű párásság, illetve változó vastagságú rétegfelhőzet zavarja meg a napsütést. Évszakos átlag körül alakul a hőmérséklet.

– Az ország déli 2/3-án és keleten a tartós eső ugyan megszűnik, de nagyobb valószínűséggel marad a zárt felhőzet és a párásság, melyből időszakosan szitálás is előfordul. Jelentős csapadéktól azonban nem kell tartani. Általában gyenge marad a légmozgás, de a Tiszántúlon időnként élénk délnyugati szél fúj. Ebben a térségben lesz enyhébb az idő.

Estére ismét országszerte borongósra fordul és dél, délnyugat felől újabb csapadékmező éri el térségünket. Eleinte délen és nyugaton alakulnak ki nagyobb valószínűséggel esők, záporok, néhol az ég is megdörrenhet. Éjjel kelet, északkelet felé halad a csapadékot adó sáv, így bárhol számítani lehet átmeneti esőre, záporesőre.

Csütörtökön kezdetben országszerte borult lesz az ég, és bármikor előfordulhat kisebb eső. A nap folyamán azonban nyugat felől csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen süt ki a nap. Legtovább keleten, északkeleten marad borult az ég, ott gyakorlatilag egész nap számítani lehet megszakításokkal kisebb esőkre, záporokra. A délies irányú szél többnyire gyenge, vagy mérsékelt lesz, de helyenként kissé megélénkül. Az esti, valamint az éjszakai órákban szerte az országban gyengén felhős, illetve derült időre készülhetünk. Helyenként ködfoltok alakulhatnak ki. Nem lesz nagyon hideg.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

szerda reggel északnyugaton 6-8, délkeleten 11 – 13,

szerda délután északnyugaton 12, délen 17,

csütörtök reggel északon 5, délen 12,

csütörtök délután északon 11, délen 16,

péntek reggel északon 4, délen 8 fok körül alakul.

A hét végén újabb változás

Pénteken napközben számottevő mennyiségű eső nem várható, legfeljebb a Tiszántúlon fordulhat elő jelentéktelen eső. Többnyire napos, illetve szűrt napsütéses, fátyolfelhős, a Tiszántúlon borongósabb hűvös idő várható.

– A hétvégén is megmarad időjárásunk változékonysága. Napsütésre, felhősödésre, és alkalmanként esőre, záporokra egyaránt készülhetünk. Szombaton, keleten, délkeleten ismét előfordulhat akár 20 fok, míg nyugaton a 15 fokot sem éri el a hőmérséklet. Vasárnapra viszont már lejjebb hűl a levegő.

– A jövő hét elején is nagyjából ugyan ez a változatos időjárás látszik legvalószínűbbnek.

Közlekedés meteorológia

Szerdán, a Tiszántúlon bármikor a nap folyamán, késő délután pedig délnyugaton lehetnek kisebb esőtől vizes útszakaszok, az ország többi részén az időjárás számottevően nem veszélyezteti a közlekedést.

Csütörtökön is számíthatunk kisebb esőkre, kezdetben szerte az országban, majd délután már inkább csak keleten. Esőben, vizes úton alacsonyabb utazósebesség, nagyobb körültekintés ajánlott vezetés közben.

Forrás: EUMET

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét