Teljes ellenzéki együttműködés híján az LMP nem kezdeményez újabb egyeztetéseket a többi párttal a választás előtt, ugyanakkor továbbra is nyitottak a tárgyalásra, és nem zárják ki az egyéni visszalépéseket. A következő hetekben azonban a választók mozgósítására koncentrálnak – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az LMP két társelnöke.

[mnky_ads id=”10551″]

Az ellenzéki pártok nem értették meg a választók akaratát

Szél Bernadett és Hadházy Ákos Gémesi Györggyel, az LMP-vel választási szövetségre lépett Új Kezdet elnökével közösen értékelték újságírók előtt az elmúlt napok ellenzéki egyeztetéseit.

Szél Bernadett kijelentette: a Jobbik ragaszkodik ahhoz, hogy 106 egyéni jelöltet indítson a választáson, holott minden mértékadó elemzés szerint a legszélesebb körű együttműködés vezethet kormányváltáshoz. A DK is ragaszkodik a saját jelöltjeihez – tette hozzá.

[mnky_ads id=”10552″]

Közölte azt is: az elmúlt napok tárgyalásának legfontosabb tanulságának azt tartja, hogy az ellenzéki oldalon a párttömbök még nem értették meg a szavazópolgárok akaratát, és nem kerültek közelebb egy teljes ellenzéki koordináció megvalósításához.

Szél Bernadett úgy véli, az LMP mindent megtett

Szerinte pártja mindent megtett a széleskörű együttműködés érdekében, azért, hogy a választók minden körzetben egyetlen ellenzéki jelölttel találkozzanak. Ez nem az egyéni stratégiák helye – közölte, hozzátéve: tiszta helyzetet kívántak teremteni, de ahogy fogalmazott, nem mindenki érdekelt abban, hogy tiszta helyzet legyen Magyarországon.

Három hetet szántak a tárgyalásokra, amelyek során bátor kezdeményezéssel éltek – vélekedett –, sőt „bementünk az oroszlán barlangjába”. Jelentős kockázatokat vállaltak a tárgyalások létrejötte érdekében, ezeket a tárgyalásokat azonban nem lehet a végtelenségig húzni.

Közölte azt is: „ahol egy ajtó bezárul, ott mindig nyílik egy másik”, arra utalva, hogy a cél jelenleg a minél nagyobb választási részvétel elérése. Megjegyezte: ebben Vona Gáborral, a Jobbik elnökével is egyetértett hétfő esti, egy benzinkúton tartott tárgyalásukon.

Hadházy Ákos leszögezte: bárki bármit mond, pártja nem rúg fel semmilyen asztalt, csupán feláll attól az asztaltól, amelyhez partnerei – a Jobbik, valamint az MSZP és szövetségesei – egyszerre nem voltak hajlandók leülni, de figyelni fog arra, mi zajlik ott.

Úgy fogalmazott: ne vegyen arra mérget a Fidesz, hogy nem lesznek még meglepetések a választás előtt.

Gémesi szerint rajtuk kívül senki sem akar őszintén megállapodni

Gémesi György azt közölte: pártszövetsége mindent megtett azért, hogy utat nyisson a párbeszédnek, ezt az utat nem ők zárták be. Azt mondta: rajtuk kívül senki nem akar őszintén megállapodni, és azok, akik most együttműködésről beszélnek, semmit nem tettek azért.

Szél Bernadett arra a kérdésre, hogy osztja-e jelölttársa, Vágó Gábor véleményét a vasárnapi tárgyalásokkal kapcsolatban, leszögezte: nem tartja szerencsésnek, hogy ellenzéki pártok között ilyen diskurzus folyik, így nem kíván abban részt venni. Ugyanígy nem kommentálta Toroczkai László Jobbik alelnök LMP-vel kapcsolatos bírálatát sem.

Hadházy Ákos az édesanyja korábbi földvásárlási szándékával kapcsolatos kérdésre úgy felelt: ilyen ügyekkel azért próbálják lejáratni, mert lebuktatta a miniszterelnök vejét és más kormánypárti politikusokat.

A Demokratikus Koalíció továbbra is tárgyalni akar az LMP-vel

Molnár Csaba Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján az LMP vezetőinek egy kevéssel korábban elhangzott szavaira reagált. Az EP-képviselő azt mondta, az LMP-s nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy az LMP nagyon különböző tárgyalásokat folytatott vasárnap a demokratikus ellenzéki pártokkal és hétfőn a Jobbikkal. A Jobbik elutasította az LMP közeledését, de a DK minél előbb szeretne tovább tárgyalni – közölte.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje keddi sajtótájékoztatóján lezártnak tekintette a tárgyalásokat, mert azt szeretné, ha minden ellenzéki párt együttműködne, köztük a Jobbik is – értelmezte a Szél Bernadett által elmondottakat Molnár Csaba. A DK viszont úgy látja, hogy ennél sokkal jobb, ha azok a pártok működnek együtt, akik erre hajlandóak – tette hozzá.

Molnár Csaba kiemelte: a keddi sajtótájékoztatón az LMP másik társelnöke, Hadházy Ákos viszont azt mondta, hogy habár már nem kezdeményeznek tárgyalásokat, de nyitottak arra, hogy ha valaki „megkeresi őket, akkor beszélgessenek”.  A DK-s politikus ezért felajánlotta, hogy bármely, az LMP által kiválasztott helyszínen találkozhatnak.

Lehetetlen olyan párttal együttműködni, amelyik ezt elutasítja

Arra a kérdésre, hogy a DK támogatna-e jobbikos egyéni jelölteket, azt felelte, hogy lehetetlen olyan párttal együttműködni, amelyik ezt elutasítja. Hangsúlyozta a véleményét, hogy ha az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK képes koordináltan jelölteket állítani, akkor az elegendő a kormányváltáshoz.

Egy újabb kérdésre azt felelte, hogy a kölcsönös visszaléptetésekben hisznek, az egyoldalú visszaléptetések már nem vezetnek sehova. Hangsúlyozta, hogy ők eddig 61 körzetben visszaléptették vagy el sem indították a jelöltjeiket, az LMP pedig összesen csak egy körzetben lépett vissza. „Nem a mi oldalunkon pattog a labda” – fogalmazott.

Személyi sértésekre nem alapoznak politikát – felelte arra a kérdésre, hogy hogyan tudnának együttműködni az LMP-vel, azután, hogy Vágó Gábor vasárnap utalást tett arra, hogy a baloldali pártok egyeztetésén a DK valamelyik politikusa részeg volt. Molnár Csaba hozzátette, hogy az LMP képviselőjelöltje azóta már bocsánatot kért, ezért a témát lezártnak tekintik.

(Forrás: MTI)

[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét