Nekünk senki ne mondja meg…! – A magyar vadász ólomlövedékkel lő, hiába kéri egy EU-s bizottság, hogy ne tegye!

Ugye? Már megint a tyúkszemünkre akarnak lépni ezek ott az EU-ban…, de hát azok mi is vagyunk, nem? Akkor most mi van? Lehet, hogy magunk ellen vívunk ólomcsatát?

Nyomják Krahácsot, vagy…?

Egy augusztus végi rendezvényen dicsérte „Európa legjobbjaként” a magyar vadászati törvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, de a KDNP politikusa már akkor figyelmeztetett, hogy Brüsszel támadásra készül, és az Európai Bizottság betiltaná az ólomtartalmú lövedékek használatát, ami Semjén szerint a magyar vadászok számára életidegen döntés lenne. Mint fogalmazott, rengeteg olyan vadászfegyver van, amely nem használható acélsöréttel, illetve nem vizsgálták még azt sem, hogy milyen hatással van a természetre az acéllövedékek használata.

A vadászat maga “életidegen”

Ezek után fordult írásbeli kérdéssel Vadai Ágnes, a DK politikusa Nagy István agrárminiszterhez, az iránt érdeklődve, hogy a vadászok számára valóban életidegen döntés lenne az ólomtartalmú lövedékek betiltása. Nagy válaszában, mely a parlament honlapján olvasható, elmondja, hogy

„az ólomtartalmú lövedék használatának kérdése összetett”,

mert ugyan vitathatatlan, hogy az élővilágra, különösképpen a vízi madarakra komoly, káros hatással bír, mivel az ólom a szervezetben felhalmozódva nagy mennyiségben súlyos mérgezést, és végső esetben halált okoz.

Épp ezért tiltották be Magyarországon még 2005-ben,

hogy a vizes élőhelyeknél és azok védőzónájában ólomsöréttel vadásszanak. Ugyanakkor az EU vegyi anyagokkal foglalkozó bizottsága, a REACH-bizottság azt javasolja, hogy

a tagállamok teljes területén tiltsák be az ólomtöltényekkel történő vadászatot,

Nagy miniszter szerint viszont

ez kevéssé életszerű.

Az alternatíva még nincs bevizsgálva….

Egyrészt mert az ólomsörét alternatívájaként használható egyéb fémtartalmú lövedékeknek a Magyarországon elterjedt vadászlőfegyverekkel szemben a ballisztikai tulajdonságai kifejezetten kedvezőtlenek, sőt, bizonyos esetben baleset- és életveszélyesek, másrészt

ezek alternatív lőszerek természetre gyakorolt hatását még nem is ismerni eléggé, mivel ezt nem vizsgálták még kellőképpen.

Nem mondhatunk mást, mint, hogy újabb hungarikumra akadt a közszolga! Annál, ami bizonyítottan káros, mert mérgező, feltehetően humánusabb lehet a javasolt. Bár az lenne a leghumánusabb, ha nem lövöldöznénk. Akkor inkább legyen a foci!

csillagjegyek

Egy hozzászólás itt: “Nekünk senki ne mondja meg…! – A magyar vadász ólomlövedékkel lő, hiába kéri egy EU-s bizottság, hogy ne tegye!

  • 2020.09.23 - 11:01
    Közvetlen hivatkozás

    Szörnyű ezt leírni, de Semjénnek igaza van! Világszerte az egyik legjobb, sokszáz év tapasztalatán alapul a magyar vadászati törvény. Az EU meg egy gittegylet, ami Brüsszelből, a fotelból akar okosabb lenni a legnagyobbjainknál. Vadászni kell, muszáj, a faj érdekében. Igazából az embert ugyanúgy selejtezni kéne, mint a vadászható fajokat. Kevesebb lenne az életképtelen idióta, kevesebb ilyen cikk születne. Jobb lenne a világ.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük