Nem csökkennek az albérletárak, sőt! - Városi Kurír

Sorting by

×

Nem csökkennek az albérletárak, sőt!

A koronavírus jelentősen átformálta az életünket, a gazdaság minden szegmensét. Az albérletpiacon a kereslet alábbhagyott, az albérletárak azonban még a járványidőszak ellenére is magasak maradtak-írja az üzlet.hu.

Hirdetés

2000 Ft/m2 feletti albérletárak az egyetemi városokban

A nagyobb egyetemi nagyvárosaink között nem is találunk olyat, ahol a kiadó lakások átlagos négyzetméter ára 2000 forint alatt lenne. A felső határ viszont nincs túl messze az alsó határtól.

Egerben és Kecskeméten az albérletek átlagos négyzetméter ára idén májusban 2000 ezer forint volt. Ekkor a másik végleten Debrecent találtuk. Második legnagyobb városunkban a lakások egyetlen négyzetméterét átlagosan 2400 forintért kínálták kiadásra a tulajdonosok. Az egyetemi nagyvárosok rangsorában a két szélsőséges között Szeged, Pécs és Győr albérletei helyezkednek el. A napfény városában 2100 Ft/m2, a kultúra városában 2200 Ft/m2, a folyók városában pedig 2300 Ft/m2 volt az átlagár idén májusban.

Az átlagárak alapján tehát az egyetemi nagyvárosokban egy 50 m2 alapterületű lakás havi bérleti díja 100-115 ezer forint körül alakult.

Budapesten nem ritka a 3000 Ft/m2 feletti albérletár
A fővárosban haza viszonylatban sosem voltak olcsók a kiadó lakások, most viszont a koronavírus hatására alacsonyabb bérleti díjakat szabtak a főbérlők. Persze még így sem mondható olcsónak a budapesti albérletpiac.

A budapesti kerületekben idén májusban jellemző volt a 3000 Ft/m2 feletti átlagár. Ebbe a kategóriába sorolható az V., VI., VIII., XI. és XIII. kerület is. Közülük az V. kerület büszkélkedhetett a legmagasabb bérleti díjjal, méghozzá 3700 Ft/m2-rel. A VI. kerület a maga 3300 Ft/m2-es albérleti átlagárával sem mondható kedvezőnek bérlői szempontból. A VIII., XI. és XIII. kerületekben ennél 100 forinttal alacsonyabb átlagos áron kínáltak kiadásra egyetlen négyzetmétert. A vizsgált kerületek között a legolcsóbbnak – 3000 Ft/m2-rel – a VII. kerület bizonyult a májusi statisztikai adatok alapján.

Így tehát ezekkel az átlagos négyzetméter árakkal számolva, Budapest vizsgált kerületeiben egy 50 m2 alapterületű bérlemény 150-185 ezer forint/hónap díjjal kerület az albérletpiac kínálatába.

A drágaságon kívül semmi sem ugyanaz, mint régen

A járványidőszak alatt az ingatlanpiacon jelentősen megváltoztak mind a vásárlói, mind a bérlői szokások. Például a home office-ban dolgozók részéről alapvető követelmény lett a dolgozószoba vagy legalább egy munkavégzésre alkalmas hely megléte, de sok esetben már az is elégedettséget vált ki, ha praktikus megoldással elkülöníthető egy ilyen részleg.

(Olvassa el a teljes cikket azüzlet.hu-n, ahol látványos grafikonok is alátámasztják a szöveget.)

Kapcsolódó

albérletárak

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.