Németh Sándor, a HIT gyülekezete vezetője a napokban, mint azt mi is megírtuk (lásd a cikk végén), alaposan betámadta a jógázókat, mondván ez a technika a gonosz szellemvilágot szolgája.

Az indiai követség közleményben ítéli el a túlbuzgó hitszónok támadását:

“A jóga megtanította nekünk a betegségből az egészséghez vezető utat, és egy módját annak, miként élhetünk nyugodt, kreatív, tartalmas és megelégedettséggel eltöltő életet (…) Megmutatja a módját, miként győzhetjük le a feszültséget és a tudattalan szorongást. Kijelenthetjük, hogy a jóga az egészség és a jólét keresésének egyik legnagyobb tömegmozgalmává nőtte ki magát. Megosztás helyett a jóga egyesít; a szenvedések erősítése helyett a jóga gyógyít.(…) Vallási és nemzeti hovatartozásuktól, kulturális nézeteiktől függetlenül, a jóga emberek millióinak életébe hozott pozítiv változást szerte a világban”. Áll a Facebook bejegyzésükben

- Hirdetés -

A Magyar Jógaoktatók Szövetsége is kikérte magának az állítást:

“Az elmúlt napokban a HIT Gyülekezete vallási vezetője Németh Sándor súlyos kijelentéseket fogalmazott meg a jógával, az indiai kultúrával és a buddhizmussal szemben.”
A követség, és a szövetség közösen keresik a módját, a jogi elégtételnek.
Németh Sándor saját rádiójában reagált
Mindezekre, egy afféle Fidesztől tanult vagdalkozással válaszolt Németh Sándor, belekeverve az Orbáni üldöztetettség érzetét is, holott az ügy úgy indult, hogy frontot nyitott, most pedig csodálkozik, hogy a túl oldal is megszólal.

“Nyugat-Európában már korábban elkezdődött, olyan lelkészek és papok ellen, akik a közéletet vagy a közélet visszásságait szóvá tették, elindult egy heccféle kampány, hogy megfélemlítsék, de nem csak őt, hanem hogy példát statuáljanak ezen keresztül a többi egyházi személy számára. Én azt gondolom, hogy elsősorban erről van szó. (…) Szeretnének megfélemlíteni, hogy ne éljünk a véleményszabadságunkkal.”

Leveles Zoltán hindu tanító nyilatkozata Németh Sándor jóga-botránya kapcsán

“A hinduizmust a világ legtoleránsabb vallásaként tartják számon. A hinduizmus nevében a világtörténelem során sosem indult térítő háború. A hindu gondolkodás teljes mértékben tiszteletben tartja a szabad akaratot, beleértve a szabad vélemény nyilvánítást is.

A hinduizmus nem csak vallja a szólásszabadságot és a toleranciát,

hanem a történelem során számtalanszor bizonyította be annak gyakorlati megélését. A hindu India befogadta a rómaiak elől menekülő zsidókat, vagy a hódítók elől menekülő párszikat. Továbbá, India nemcsak, hogy befogadta a kínaiak elől menekülő buddhistákat, Őszentsége a dalai lámával az élen, hanem földet is adott nekik.

A szanszkrit jóga szó jelentése összekapcsolni: az egyéni lélek és a Legfelsőbb kapcsolatát jelenti. Hasonlóan, mint az angol religion szó alapjául szolgáló latin “religare” kifejezés, melynek jelentése összekötni – a lelket Istennel. Megállapíthatjuk, hogy a jóga és a vallás kifejezések szinonimák.

A jóga ősi tradíció, melynek maximum annyi köze lehet a démonokhoz, hogy segít beazonosítani és leküzdeni a mindannyiunkban benne levő belső démonokat. A több mint 5000 éves védikus tanítások tanulmányozásával megállapíthatjuk, hogy a jóga célja sohasem volt a démoni erők tisztelete vagy imádata.

Egy hindu példázat a spirituális folyamatokat, mint amilyenek a vallások és a jóga, a borotvához hasonlítja. A borotva tökéletesen alkalmas a fölöslegesnek vélt szőrzettől való megtisztulásra. Ha azonban ugyanazt a borotvát nem megfelelően használjuk, akkor könnyen elvághatjuk vele a nyakunkat.

Hasonlóan, a vallás nevében is elkövethetünk olyan hibákat, melyekkel saját lelki életünket nehezítjük meg. Ilyen hiba például alaptalanul démonizálni más tradíciókat. Emlékezzünk arra, hogy II. János Pál pápa is bocsánatot kért azért, amiért az egyház a múltban lenézte vagy kritizálta más népek kultúráját vagy vallását.

A Bhagavad-gítá, a hindu szentkönyv szerint minden próbálkozást, mint tüzet a füst, úgy fed be valamilyen hiba. Nem az a csoda, ha valaki hibázik, hanem az, ha valaki nem hibázik. A hinduizmus egyik jelentős képviselője, Mahátma Gandhi elhíresült mondása idekívánkozik:

“Hibázni emberi, megbocsátani isteni.”

Összegezve: a jóga és a keleti vallások világának kezében van most a megbocsájtás lehetősége. Miért is esne nehezünkre egy ilyen kelet- és jógaellenes nyilatkozat után is tisztelnünk és szeretnünk azt a Németh Sándort, aki Isten gyermekeként oly sok ember figyelmét próbálja Isten felé fordítani? Ha pedig van valami hiba a próbálkozásában, akkor bízva az isteni gondviselésben, hiszünk az isteni hibajavítás működésében. Ezt a hinduizmus karma törvénynek nevezi.

Mi pedig tegyük a dolgunkat: küzdjük le a belső démonainkat, odakinn pedig lássuk meg az isteni gondviselést!”

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Undorító és veszélyes ez a pali…Németh barom! Nyitva felejtették az ÁLLATKERT kapuját!! Takarodj vissza és tűnj el a közéletből!

 2. Érdekes. Több elgondolkodtató dolog is van azért szerintem.

  1. India lakosságának kb. 80 százaléka hindu vallású. Eszerint hisz a Jógatanítók elveiben és egyetért velük valószínűleg. Sőt, feltehetően jógáznak is. A legnagyobb – és az egyik legigazságtalanabb kasztrendszer is itt található ugyanakkor. Akkor a jóga és a hindu vallàs miért nem egységesíti Indiát, miért nem tudnak egységben és egymás gyötrése, megtaposása, kirekesztése nélkül élni?

  2. Aki jógázik, az ki tud törni pl az indiai vallás által létrehozott kasztrendszerből??? Ha igen, akkor miért nem látjuk ezt a gyakorlatban?

  3. Ha a tolerancia és megbocsátás a jógázásból (is) fakad, akkor miért olyan magas itt világszerte a keresztények és más vallásúak üldözése?

  4. Ha a jóga és a hindu vallás az önismeretet és testi-lelki egészséget, stb eredményezi, hogy lehet, h az indiai felnőtt nők(!) nagy része azzal sincs tisztában, mi a menstruáció, és betegnek hiszi magát a havi ciklusa miatt???!!!!

  5. Végül egy utolsó kérdés: ha a jóga a békességet, toleranciát, önuralmat, stb eredményezi, akkor miért vannak kiborulva azok, akik jógáznak, ha valakinek más a véleménye, mint az övék? A keresztények napi szinten el kell tűrjék az őket vagy hitüket gyalázó véleményeket, istenkáromlásokat, mégsem látom őket fröcsögni a gyűlölettől vagy véres szájjal mocskolni a velük egyet nem értők emberi méltóságát.

  Akkor most hol is van a békesség, tolerancia, egymás tisztelete – a véleménynyilvánítàs és vallás szabadsága mellett?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét