Németh Szilárd, a szobrászat értő barátja (is) javasolta, Ön kifizette és féléves csúszással, de elkészült….

Ez az ember tényleg a XXI. század magyar értelemben vett polihisztora! Nem elég, hogy vállán cipeli az ország védelmének súlyát, csipkés lelke okán a művészetekben is pont olyan otthonosan mozog.

Megrendeltem….

Közösségi oldalán adta hírül, hogy

“Mától a csepeli Királyerdei Művelődési Ház előtt – amely annak idején Rideg Sándor nevét viselte – áll az Indul a bakterház ikonikus alakjait ábrázoló szobor. Az alkotás az én javaslatomra készült a regény megjelenésének 75. évfordulója alkalmából.”

Jó, jó fél évet csúszott a “szobráló”, de….

Felocsúdva az ámulatból kiderült, hogy a 2017 júliusában megrendelt csodának még az év végére el kellett volna készülni a magyar filmtörténet egyik kultműve, az Indul a bakterház szoborcsoportja Csepelen: a kerületi önkormányzat ugyanis 2017. július 13-án szerződést kötött Sárossy Tibor sárospataki képzőművésszel egy, a szereplőket mintázó szobor létrehozására (akinek a nevét nem sikerült helyesen leírni, Sárosinak írták a dokumentumban).

A szerződésben csak Bendegúz-szoborcsoportként említett műalkotás többrétű feladatokat ró Sárossyra: neki kell az életnagyságú szobrot bronzba öntenie, de a kőtalapzat elkészítése is az ő munkája lesz. A szoborcsoport három alakból áll majd: az egyik maga a 150 centis Regős Bendegúz, a másik a csak „Öreg hölgyként” emlegetett 170 centis alak (valószínűleg a banya, ténsasszony, „rusnya szerzet” stb.), a harmadik pedig a 45 centi magas kutya, amelyikre Bendegúz ráfogta a kamra megdézsmálását. Három korsó is került a bronzkompozícióra, aminek csiszolt mészkó lesz az alapja – írta decemberben a 24.hu.

szobor-nemeth
fotó: N.Sz. facebook

A szobrász a munkáért bruttó 16 millió forintra tarthatott igényt

Szobrászművész kijelenti, hogy a feladat elvégzéséhez megfelelő szakértelemmel és képzettséggel rendelkezik, továbbá vállalja, hogy jelen szerződésben foglalt kötelezettségeinek legjobb tudása szerint, határidőre, első osztályú minőségben eleget tesz.

Fenti szobrász a sors különös és kiszámíthatatlan fintora gyanánt Csepelen igen aktívan állítja fel alkotásait

“Szenteczky János MSZP-s kerületi politikus akkor azt mondta a lapnak, ő úgy tudja (bár ezt a kerület nem erősítette meg), Sárossynak már akkor volt négy megrendelése a kerülettől, szerinte a Trianon-, a Szent István- és az Árpád fejedelem-szobrok is az ő munkái. Ábel Attila akkori (2014) kerületi alpolgármester elismerte, hogy a szobrok Sárossy alkotásai, de hozzátette, több közadakozásból készülhetett el. Azóta a tragikusan elhunyt kenusnak, Kolonics Györgynek is állított szobrot, Arany Jánosnak reliefet, Jerzy Popieluszkolengyel papnak emlékművet (ezt 4,5 millió forintért) a kerületben.

A legnagyobb dobás

azonban az a kőkereszt volt, amit az egyik, kerületi Lidl áruház elé állíttatott nemrég Németh bosszúból, mert az áruházlánc egy nyugati reklámban leszedte a keresztet egy görög joghurtos hirdetésről. Ez ráadásul a csepeliek 4,2 millió forintjába került.” (forrás: 24.hu)

Fenébe a részletekkel, a lényeg, hogy elkészült!

Németh Szilárd “közízlést formáló” erejéért kapott díjat – ?????

Németh Szilárd könyvajánlója – és ez nem vicc!

Németh Szilárd, a magánember – egy pálesz után: “mmmm, de finom!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük