Németh Szilárd szerint nincs vész, de azért a magyar nagykövet most ne menjen Irakba!

„A magyar katonák, az a közel 200 fő, akik mindkét misszióban részt vesznek, ők kiképzéssel, őrzés-védéssel foglalkoznak és csapatkísérő feladatokat is ellátnak” – fogalmazott Német Szilárd pénteken az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Aztán szólt a közel-keleten kint lévő civilekről is…..

Nincs gáz, de…..

Legfontosabbnak a katonák személyi és az egész művelet biztonságát tartják, ha annyira veszélyeztetett lesz a katonák helyzete, akkor hazahívják őket. A Zrínyi 2026 program keretében a csapatszállító képességet is megteremtették, így bármikor haza tudják hozni a magyar katonákat.

Azért nem hívták össze a honvédelmi bizottságot,

mert Kósa Lajos nem kapott olyan kérést, hogy összehívja ezt az ülést.

„A sajtóban való üzengetés az nem alapja egy olyan bizottság összehívására, amely határozatokat képes hozni. Viszont a bizottság elnöke azonnal intézkedett: a bizottság tagjait meghívta, hogy részt vegyenek egy együttes ülésen a honvédelmi miniszterrel és a parancsnok-helyettessel”

A parlamenti államtitkár szerint a bizottság elnöke úgy ítélte meg,

nincs elég információ a helyzetről ahhoz, hogy döntést lehessen hozni az Irakban szolgáló magyar katonák sorsáról.

… és a civilekkel mi lesz?

Simon András: Mi a helyzet a magyar civilekkel (Irakban)? Nem csak katonák vannak ott. Ezzel foglalkoznak?

Németh Szilárd: Természetesen. Ugye van egy nagykövetünk, aki most nincs kint, a brit nagykövetségen van egyébként. A brit nagykövetség azt kérte, hogy most ne menjen, de egyébként is a szabadságát tölti itthon….

Simon András: A brit nagykövetség úgy ítélte meg, hogy a magyar nagykövet veszélyben van….

Németh Szilárd: Nem úgy ítélte meg, csak azt gondolta, hogy most, ebben a helyzetben nem kell kimennie. A diplomáciai csatornákon mindig a legoptimálisabb helyzetet állítják be. Minél többen vannak ott, akkor minél több emberről kell gondoskodni, azoknak a biztonságát kell megszervezni.

Simon András: Ha nincs ott, abból nem lehet baj.

Németh Szilárd: Így van!

Remélhetőleg minden Irakban lévő magyar állampolgár itthon-maradottját sikerült azzal megnyugtatnia a felelős nyilatkozónak, hogy a nagykövetet nem engedik vissza oda, mert jobb, ha nincs ott. Akit mégsem, az Németh Szilárdnál reklamálhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest