Nevét, arcát vállalva írt az aneszteziológus a koronavírusjárvány tényleges veszélyeiről!

Naponta 33 százalékkal nő a fertőzéses esetek száma, ami megfelel ugyan a nemzetközi átlagnak, de ha nem sikerül lassítani, nagyon gyors lakossági átfertőzést és az ellátórendszer kapacitásainak sokszoros meghaladását jelenti 3 héten belül – hívja fel a figyelmet nyílt levelében Máté-Horváth Nóra aneszteziológus.

“Aneszteziológusként és intenzív terápiás szakorvosként,

valamint magánemberként arra kérem orvos kollégáimat, a szakmát és az intézményvezetőket, fontolják meg az operatív szakmák tervezhető és halasztható (ún. elektív) műtéteinek felfüggesztését (sebészet, nőgyógyászat, urológia, ortopédia, szemészet, szájsebészet, fül-orr-gégészet, stb).

Néhány előrelátó és felelős intézményvezető

ezt már saját hatáskörben múlt héten megtette, ezúton is köszönet és tisztelet nekik. Ugyanez a tisztelet jár ki az Országos Vérellátó Szolgálatnak, ami a vészhelyzet kihirdetése után kiadott közleménye szerint csak sürgős esetre ad ki vért, halasztható, nem sürgős beavatkozásokhoz nem.

Közös felelősségünk a járvány terjedési sebességének csökkentése

Vonatkozik ez a döntéshozókra, a lakosságra és az orvosokra egyaránt. Jelenleg nálunk is naponta 33%-kal (!) nő a fertőzések száma (hozva a nemzetközi átlagot), ami, ha nem lassítjuk, nagyon gyors lakossági átfertőzést és az ellátórendszer kapacitásainak sokszoros meghaladását jelenti 3 héten belül.

Az elektív műtétek számtalan orvos-páciens találkozást generálnak

(előzetes konzultációk, vizsgálatok, kórházi befekvés, a műtét ideje, valamint a műtét utáni 1-10 napos kórházi lábadozás, később az ambuláns kontrollok), ellátórendszeri kapacitást emésztenek fel, és a mostanában egyre korlátozottabb számban rendelkezésünkre álló elsődleges védőfelszerelések készletét (maszk, kesztyű, sapka, egyszerhasználatos eszközök) is fogyasztják. Ezen felül a láthatatlan lakossági terjedés és a hosszú lappangási időszak miatt ezek az orvos-páciens találkozások rizikót jelentenek egészségügyi személyzetre és páciensekre egyaránt.

Arra kérem a kollégáimat és az intézményvezetőket,

a fentieket megfontolva a járvány alatt csak a sürgős és az olyan sürgető műtétek elvégzését engedélyezzék, amelynek elhalasztása a páciens állapotának gyors vagy visszafordíthatatlan romlását eredményezné (tipikus példa: onkológiai műtétek, amik nem tűrnek halasztást). A halasztható (szakmai szóval: elektív) és az egynapos sebészeti ellátás halasztása több, mint indokolt: szakmai és morális kötelességünk.

Arra kérem mindeközben a halasztható műtétre váró embertársaimat,

ne jelenjenek meg hétfőn, ill. a járvány alatt az egyészségügyi intézményekben, akkor sem, ha műtéti időpontjuk mostanra szól. Ezzel önmagukat is védik, jelenleg minden ember-ember érintkezés magában hordozza a fertőzésrizikót, az egészségügyi ellátóintézmények pedig sajnos jellegükből adódóan gócpontjai lehetnek a járványnak.

Kérek mindenkit, aki a fentiekkel egyetért, hogy saját köreiben ossza a fentieket, változatlan tartalommal.

Köszönettel,
dr. Máté-Horváth Nóra,
aneszteziológus”

Frissítés!

“Az emberi erőforrások minisztere utasítást adott ki arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig az intézmények halasszák el az ütemezett műtéteket a sürgőssé váló műtétek kivételével.

Budapest, 2020.03.14.”
EMMI Sajtóközlemény

https://www.kormany.hu/…/fontos-intezkedesek-az-emberi-elet…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük