Addig nincs baj, amíg nincs baj…, de most baj van! - "A rendőröknél már nem az a kérdés, hogy leszerelnek-e, hanem, hogy mikor!" - Városi Kurír

Sorting by

×

Addig nincs baj, amíg nincs baj…, de most baj van! – “A rendőröknél már nem az a kérdés, hogy leszerelnek-e, hanem, hogy mikor!”

„Sajnos joggal számíthatunk leszerelési hullámra, az elmúlt időszakban sok kolléga jelezte távozási szándékát. Azt, hogy ténylegesen hány rendőr fog a váltás mellett dönteni, néhány hét múlva fogjuk látni, természetesen abban bízunk, hogy minél többen a pályán maradnak” – nyilatkozta az Indexnek Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára annak apropóján, hogy június 1-gyel megszűnt hazánkban a járványügyi veszélyhelyzet, ami az egészségügyi dolgozók felmondási tilalmának, illetve a rendvédelmi dolgozók leszerelési tilalmának végét is jelentette egyben.

Hirdetés

A felmondás-stop

Többször beszámoltunk arról, hogy miként hatott az aktuális “stop” a valódi, hús-vér rendőrök körében, a “talpasoknál”, akik nap, mint nap vigyázzák a rendet az országban.

“Úgy tűnik Orbán Viktor homlokegyenest más rendőr-mozit néz, mint azok, akik hivatásuknak választották, hogy “őriznek és védenek”. Míg a miniszterelnök ütőképes, megbecsült testületről beszél, meg, hogy a nemzeti magyar család a haza szolgálatára neveli a gyermekeit, addig az állomány “talpasai”, akik nap, mint nap helytállnak arról írnak, hogy az utolsó ne felejtse el lekapcsolni a villanyt”

– írtuk egy éve az aktuális helyzet kapcsán.

Egy éve történt, de a helyzet változatlan…. A frankó “frankó”!

“Ezt most tényleg direkt csinálják, vagy ennyire…?

Nos, szárnyra keltek a hírek, hogy bizony szakértők elemzőkkel vizsgálják, hogy vajon mi az oka a sok leszerelésnek” – jelent meg egy bejegyzés a Zsaruellátó Facebook oldalán. “Tudjuk a forgatókönyvet:

elköltenek megint sokmillió forintot, átszerveznek ezt, átneveznek azt, aztán megállapítják újra, hogy minden rendben van.

Eközben olvasom a példatárat.

Minden „elrontott” intézkedés úgy kezdődik, hogy valaki őrmester intézkedett. Kérdem én, ez így rendben van? Láttátok a videókat mostanság, családi balhéknál magára hagyott egy szem rendőrökről, akik vagy egy civillel, vagy tanulóval, vagy egyedül mentek ki, és csoda, hogy élve kijutottak, mert erősítés a kanyarban sincs.

Ki fog ránk vigyázni? Vagy hogy lesz ez hosszú távon?

Magunkra hagy a vezetés minket, mondják a magukét meg bizottságilag megállapítják 1,9-es fizetésért, hogy minden a legnagyobb rendben van, közben az állomány többségénél már nem az a kérdés, hogy leszerel-e, hanem csak az, hogy mikor.

A tisztavatón tízéves viszonylatban fele annyian végeztek, tehát már ez sem vonzó pálya,

mellé az akadémiainak csúfolt gyorstalpalókat meg inkább hagyjuk, annyian vannak összesen, mint régen egy szakaszban.

Pedig a képlet nem nehéz. Ha VONZÓ a pálya, tehát van normális fizetés és életpálya, korkedvezmény, egyéb juttatások- amit állítólag garantálnak a hivatásosoknak ugye a többletterhekért cserébe- nos akkor, na akkor majd lesz ember is megint, minőségi, aki sokáig itt marad.

Ti, akik most otthon nyugodtan alszotok a kamustatisztikák legyártása és a csillámpónizás után tizenórákat, gondoljatok arra, hogyha tudatosan leépítitek a szakmát, nem lesz, aki rátok és a szeretteitekre vigyázzon. Addig nincs baj, amíg nincs baj… A jó fizetésetek nem fog segíteni önmagában rajtatok sem, ha bajban vagytok, erre csak a szakképzett hivatásosok képesek.

Ha már úgyis figyelitek a Zsaruellátót, akkor ne azt nézzétek, hogy ki mit kommentel elkeseredésében, hanem szűrjétek le belőle a konzekvenciát végre, hogy miért szerelnek le annyian. Nem is olyan nehéz ez, és ingyen van. ”

2022-ben a “leányzó fekvése….”

Pongó Géza elmondta, hogy az elmúlt években felértékelődött a rendőrök munkája, a járvány, a háború, majd az azzal járó menekültválság rengeteg pluszterhet generált, és ha a rendvédelmi dolgozók „menet közben” sorra leszereltek volna, akkor adott esetben a feladatellátás is veszélybe kerülhetett volna; megjegyezte, hogy ebből a szempontból az intézkedésnek abszolút volt értelme.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az ideális az lenne, ha a rendőrök nemcsak egy esetleges korlátozás miatt maradnának a pályán, hanem a szakmának egyébként is lenne megtartó ereje, de ehhez komoly változásokra lenne szükség.

Hiányzik az utánpótlás

A Független Rendőrszakszervezet a változás reményében már fel is vette a kapcsolatot Pintér Sándorral, aki az újonnan megalakult kormányban is a Belügyminisztérium vezetője maradt.

Kinevezéséhez gratuláltunk, és levélben jeleztük neki, hogy ahhoz, hogy a rendőrség jogszerűen és szakszerűen működjön, javítani kell a munkakörülményeken, ami a létszámhiányból fakadó problémákra is megoldást kínálna

– mondta az FRSZ főtitkára. Arra a kérdésre, hogy mik lennének a konkrét javaslatok, azt felelte, hogy

 • nagyon komoly bérfejlesztésre lenne szükség, amit egy előmeneteli rendszerrel kellene kombinálni,
 • garanciát jelentene például a fizetésemelésre egyes beosztások betöltése, vagy az, ha valaki fejleszti, képzi magát, részt vesz egy tanfolyamon, vagy beiratkozik főiskolára, egyetemre.
 • a lakhatás támogatása is fontos, a budapesti rendőrök 70 százaléka ugyanis vidéki származású, és sokan egy életen át ingáznak, időszakosan járnak haza a családhoz, a fővárosban az extrém magas ingatlanárak miatt ugyanis nem tudnak gyökeret vetni. Komoly megtartó ereje lenne, ha elindulna egy szolgálati lakásépítési program, ami lakhatást biztosítana a rendőrcsaládoknak.

A rendvédelemben szolgálatot teljesítők január 1-jétől 10 százalékos illetményemelésben részesültek, emellett az arra jogosultak egyszeri, hathavi fegyverpénzt is kaptak, de a rendőri hivatás továbbra sem vonzza a fiatalokat.

 

Hirdetés
átver

3 hozzászólás

 • 2022.06.02 - 17:13
  Közvetlen hivatkozás

  Hát igen.. Nem a parlamenti vizfejet kellett volna hatalmasra növeszteni, teljesen indokolatlanul, hanem ennek a sok ingyenélő bérének a nemkeves fizetésén a rendőrök, a pedagógusok, az egészségügyi szakdolgozók, a tűzoltók, stb bérét kellett volna emelni, hogy ne legyen gond. Azt gondolta viktorovics putyinov, hogy ezek az emberek a végtelenségig fognak “szaré-húgyé” dolgozni?
  Sikeresen sajátlábra állítottuk az orbán-purgyékat,
  meggazdagítottuk 12 év alatt az orbán-haverokat, most mi jövünk, az egyszerű nép…..

  Válasz
 • 2022.06.03 - 13:20
  Közvetlen hivatkozás

  Pár hete az egyik kolléga elkeseredésében úgy szerelt le hogy ittasan vezetve a kocsijával színte megállitotta a járőrt és nem mondta meg hogy kolléga csak a végén megköszönte a segitséget az új élethez.

  Válasz
 • Visszajelzés: Vád alatt két autópálya-rendőr - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.