Nincs is olyan javaslat, amely Orbán szerint tízezer menedékkérőt irányítana Magyarországra

A kormánysajtó még idézett is a tervből – Brüsszelben viszont senki sem tud róla. És ott már a miniszterelnök sem hozta szóba.

“Az Európai Uniónak van egy új migrációs javaslata, ami nekünk nem jó, mert a középpontjában továbbra is kötelező áthelyezés van” – nyilatkozta Orbán Viktor a múlt héten Szófiában, miután tárgyalt Bojko Boriszov bolgár kormányfővel. Boriszov állítólag egy EU-s tervezetet mutatott neki, amelyben konkrét számokat rendeltek az egyes tagállamhoz, hogy mennyi menedékkérőt kell átvenniük – főleg Görögországból és Olaszországból –, és lefolytatniuk a menedékkérelmi eljárásukat.

Orbán azt mondta, egyre nő a kötelezően befogadandó migránsok száma, az új javaslat alapján Magyarországnak már tízezer embert kellene átvennie évente. Korábban ezerről volt szó.

A miniszterelnöki nyilatkozat másnapján a kormánypárti sajtón címlapsztoriként száguldott végig az új tervezet híre. A Magyar Idők és a Magyar Hírlap is címlapon hozta, hogy tízezer migránst telepítenének Magyarországra, az előbbi részletesen is ismertette a javaslatot, amely szerint egészen pontosan 10518 menedékkérő jutna ránk.

A részletesen ismertetett tervet a 24.hu kereste a különböző uniós honlapokon, de nyomát sem találta. Pedig a Magyar Idők azt írta, megszerezte a javaslatot, és aprólékosan le is írta, hogy a lakosságszámtól, a GDP-től és a benyújtott menedékkérelmektől függő algoritmus szerint hogy terítenék szét a menedékkérőket az unióban. Az uniós intézmények weboldalain mégsem lelhető fel ilyen javaslat.

Létezik azonban egy, a 2015-ös menekültáradat után kudarcot vallott dublini rendszer reformjáról szóló tervezet, amelyet már 2016 májusában előterjesztett az Európai Bizottság, és amely már régóta gyűrűzik az Európai Parlamentben is. Azonban ez minden, csak nem új és nem is tartalmaz konkrét számokat, csak ahhoz hasonló szabályokat, mint amelyeket a Magyar Idők ismertetett.

– Sajnálom, de nem hallottunk semmi ehhez hasonlóról, ezért nem tudunk önnek segíteni – írta az Orbán által hivatkozott tervezet mibenlétét firtató kérdésre Cecilia Wikström liberális EP-képviselő, aki a dublini rendszer reformjáról szóló tervezet jelentéstevője.

(Forrás: 24.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük