Nincs otthonod? Akkor betiltunk!

A segítők kriminalizálása megbukott, ezért a Fidesz a hajléktalanok kitiltását tervezi mindenhonnan – kommentálta portálunkon néhány napja az elképesztő fejleményeket szerzőnk. Van itt még valami.

Klasszikus rendpárti termék: fenyeget, szorongat

Az Orbán-rezsim nem hagyja az út szélén a hajléktalanokat, hanem begyűjti őket. A nagyonkeresztények a tőlük megszokott módszerrel keresik a Lösungot az utcán senyvedő nyomorultak problémájára.

“Nem bírsz hazamenni? Nincs otthonod? Akkor betiltunk! – Olvasgasd az ‘alaptörvényt’!”

Sokan vagyunk, akiket mélységesen felháborítanak az efféle rendpárti kampánymódszerek. Persze Orbánéktól semmi jót nem várunk, nem is lepődünk meg újabb és újabb ellenségképző ötleteiken.

Sajnos azonban a hajléktalanok iránti könyörtelenségben a mi “kereszténydemokrata polgári illiberális” jobboldalunk nincs egyedül. A rövid emlékezet felfrissítése feltárhatja ennek a szégyenletes történetnek Fidesz-előtti előzményeit is.

Sok évvel ezelőtt – MSZP-SZDSZ-kormányzás idején, balliberális többségű parlamenti ciklusban – valódi keresztények (Iványi Gábor vezetésével a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség) és jogvédő civil szervezetek indítottak petíciót, hogy rábírják az akkori képviselőket a hajléktalanok tragédiájának megoldására. Akkor is alkotmánymódosítást kértek, igaz, akkor még a Köztársaság demokratikus Alkotmányát akarták bővíteni. Azt követelték, hogy kerüljön be alkotmányunkba minden magyar állampolgár elidegeníthetetlen joga az emberhez méltó lakhatásra.

Az akkori kezdeményezés baloldali-liberális szellemű volt, ezért a megoldást kereste, a bajok növelése helyett a szabad polgárok lehetőségeinek bővítését célozta. A mai orbáni alaptörvény-mdosítás klasszikus rendpárti termék: fenyeget, szorongat, államhatalmi erővel “eltünteti” a bajt, ahelyett, hogy kezelné. És mindenekfelett jellemző a mai rezsimre, hogy mindezt van pofájuk “a hajléktalan emberek méltóságát védő” intézkedésnek hazudni…

A kisujjukat sem mozdították

Az Iványi-féle humánus kezdeményezés évekkel ezelőtti elhalása nem a petíció elindítói miatt rossz emlék. A parlamenti számarányok miatt az alkotmánymódosításra ugyan nem volt lehetőség kizárólag koalíciós szavazatokkal, de a szocialisták és a szabaddemokraták akkor kisujjukat sem mozdítottak a kezdeményezés támogatása érdekében. Nem is keltett akkoriban az ügy szinte semmilyen visszhangot.

Ma már ott vannak a demokratikus ellenzékben azok az új politikai erők, amelyek értik a lakhatáshoz való jog alkotmányos védelmének jelentőségét. Karácsony Gergely a napokban éppen azzal bírálta a most készülő alaptörvénymódosítást, amit annak idején Iványi Gáborék kezdeményeztek.

Ez reményre jogosít.

Én az irgalom nélküliséget tiltanám be!

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük