Nyaralás külföldön, de mi legyen a gyerekkel?

Az ember már csak ilyen, foggal-körömmel képes ragaszkodni a a megszokott életformájához. Éppen ebbe, az emberiség életformájába rondított bele a Covid-19. Egy évig fohászkodtunk, hogy legalább a „teraszozást” kapjuk vissza, ahogy az megtörtént, tovább harcoltunk az edzőtermekért, a színházakért, mozikért és most, hogy már karnyújtásnyira a nyár, naná, hogy a külföldi nyaralás a cél. Persze, persze de mi legyen az oltatlan gyerekekkel?

Ki milyen igazolással utazhat?

A szülők akár kártyával is, a gyerekek viszont csak PCR-teszttel mehetnek külföldre. Jelenleg ugyan már nyolc országban elfogadják a magyar védettségi igazolványt, azonban a családok kiskorú tagjai egyelőre csak három országba mehetnek teszt nélkül.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium  az ATV kérdésére úgy fogalmazott,

„a többi ország esetében is dolgoznak azon, hogy a megállapodást teljes mértékben kiterjesszék a fiatalokra is.”

„Hurrá nyaralunk!”

A prágai Károly-híd, az isztambuli Hagia Sophia, a bledi-tó vagy Isztria strandjai. Néhány hely, amelyeket a világjárvány ellenére, a magyar védettségi igazolvánnyal már lehetséges látogatni. Ugyanakkor például a horvátországi nyaralás esetében kiderült: a védettségi igazolvány mellett be kell mutatni az oltást igazoló papírt is. Jelenleg Bahreinbe, Csehországba, Észak-Macedóniába, Horvátországba, Montenegróba, Szerbiába, Szlovéniába és Törökországba is lehet utazni a magyar védettségi igazolvánnyal. Görögországba az okirat hiteles fordítása is szükséges a belépéshez.

A gyerekekkel mi legyen?

Az viszont kérdéses, hogy az oltással még nem rendelkező gyerekek, hogyan tudnak a szüleikkel együtt utazni az említett országokba. A Konzuli Szolgálat országonként közöl információkat a belépés körülményeiről. Eszerint

Csehországba, Szlovéniába és Bahreinbe kell friss PCR-teszt a 18 éven alattiaknak is a belépéskor. Észak-Macedóniába, Szerbiába valamint Törökországba szülői kíséret esetén nem szükséges a teszt a fiataloknál, a montenegrói utazáskor pedig 5 éves kor alatt szabad az út.

Az utazási szakember szerint egyébként csak a nyár végén lehet majd nyüzsgő turistahelyeket viszontlátni. A szakújságíró úgy látja, a következő nyaralási  időszakban a várhatóan megemelkedő repülőjegyárak miatt az autós turizmus válhat elsődlegessé az utazók körében- fejeződik be az atv.hu cikke.

Kapcsolódó

 

nyaralás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük