A főváros továbbra sem támogatja a Fudan megépítését

Hosszú beszélgetést folytattak a főváros és a kerület részéről Palkovics Lászlóval a Fudan Egyetem beruházásról.

Nagyon embertelen és zsúfolt megoldás

Miután eddig a kormány nem osztotta meg a részleteket, ez most történt meg először. Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina hétfő délutáni sajtótájékoztatón beszéltek a részletekről. Első körben hallgathatták meg a kormány érveit a beruházás mellett, erről szerintük illett volna az állampolgárokat eddig is tájékoztatni.

Amit eddig gondoltak, az állításuk szerint igaz, a Diákváros területén hoznák létre kínai hitelből az egyetemet. Egy nagyon embertelen és zsúfolt megoldás lenne, ahogy a helyszínen megvalósítanák a Fudant.

A miniszterelnök korábban azt mondta, hogy olyan beruházás, amit a főváros nem támogat, nem lesz, jegyezte meg Karácsony. A főváros pedig a ma megismert információk alapján nem támogatja ezt a projektet, ahogy a kerület sem.

Karácsony kijelentette: nem tartja közérdeknek a Fudan érkezését

A főpolgármester szerint Gulyás Gergely és Palkovics László csapatai csapnak össze, de ez a téma állítása őket nem érdekli, hanem a leginkább a lakók érdekeit nézik. Bizonyos kormányzati körökben ráadásul a Diákváros helyszíne már korábban felmerülhetett a Fudan helyszíneként. Félre akarták vezetni a fővárosi és a kerületi vezetést is ez ügyben, mondta.

Karácsony Gergely: “A miniszterelnök szava számukra gránitszilárdságú, vagyis csak az épül, amit a főváros akar.”

A főpolgármester kijelentette, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy a Diákváros megépüljön, a Fudan Egyetem viszont ne.

Baranyi Krisztina: “Mivel a veszélyhelyzet alatt nem lehet népszavazást kezdeményezni, budapesti konzultációt hirdetnek.”

Üzenjünk Pekingnek!

Népszavazást terveznek, aktivistákat az aHang is fog biztosítani ehhez.

 

Az üggyel kapcsolatban nyilvános beszélgetéseket, vitafórumokat is terveznek. Baranyi arra kért mindenkit, menjenek segíteni, konzultáljanak a kínai egyetemről, „üzenjünk Pekingnek.”

Nagyon nehéz belátni, a magyar adófizetőknek miért érné meg ez a beruházás, a hitelkonstrukciót illetően nem volt világos álláspontja a kormánynak, jelentette ki Karácsony. Baranyi Krisztina szerint a népszavazást akár decemberben-januárban, vagy közvetlenül a választás előtt meg lehetne tartani.

A Diákváros a tervezett 26 helyett 5,5, maximum 6-7 hektáron épülne meg Baranyi szerint. Így rendkívül zsúfolt körülmények között tudnának csak létezni, ezt nem fogják támogatni.

Forrás: Magyar Hang

Fudan VK archív!

 

3 hozzászólás

 • 2021.05.17 - 16:06
  Közvetlen hivatkozás

  Az emberek kB 75%-a ellenzi a kínai egyetemet Bp-en. Az pedig, hogy orbán még jobban eladósítsa az országot, az egyenesen gusztustalan. Orbán úgy szórja a közpénzt, mint a bolond a lisztet. Teljesen úgy viselkedik, mintha az ő zsebpénz lenne. A fudanról is nyilván egyedül döntött, és ezt a hatalmas adósságot mire föl sózná a magyar emberek nyakába?Nekünk semmi hasznunk nincs ebből. Miért nem viszi Orbán a fudant a fatornyos kis falujába, a stadion mellé? Palkovics azt mondta, hogy a fudan egy ékszerdoboz. Jól mutatna a stadion mellett. Ha Kína itt akar egyetemet, fizessen. De a mi kontónkra orbán ne hozzon ide semmit

  Válasz
 • 2021.05.17 - 16:34
  Közvetlen hivatkozás

  Igen, Kína fizessen, ha itt akar egyetemet, de azt ne a Diák-/vagy Egyetem-/város helyére építsék. Javaslom Debrecent. Sajnos, eddigi tapasztalataim szerint, hiába tiltakozunk, hiába tiltakoznak a polgik, Orbán annyira megnyirbálta az önkormányzatiságot, hogy tehetetlenek. Ezen csak egy ellenzéki választási győzelem változtathatna. Vagy ha a 133 bátorból lenne pár valóban bátor ember, aki nem a vezér érdekeit nézi, hanem a hazáját szolgálja, és nem hagyja, hogy a magyarokat még jobban eladósítsák.

  Válasz
 • 2021.05.23 - 14:43
  Közvetlen hivatkozás

  Felmerült bennem egy szörnyű gondolat. A Fudan, Paks 2 és a kínai vasút egyaránt beleillik a képbe. Mi van, ha Orbán azért hozza be a kínai kommunistákat és az oroszokat, mert tudja, népszavazással léptünk be az Unióba, és azzal léphetünk ki belőle. A magyarok viszont nagyrészt EU pártiak. Ha tehát meg akar szabadulni az EU-ból, most, hogy már nem jön számolatlanul a pénz, ha meg akar szabadulni az EUs ellenőrzésektől, el kell érnie, hogy az EU rúgjon ki bennünket. A sorba logikailag beleillik az is, hogy örökké megvétóz közös nyilatkozatokat, döntéseket, és az is, hogy nem rendel Pfizer vakcinát, mert azt az EU a tagországoknak szállíttatja majd, ha tehát úgy számol, hogy egy vagy két év múlva már nem leszünk tagok, gondoskodnia kell a pótlásáról, saját – vagy kínai, orosz — forrásból. Ez a terv lehet a mögött is, hogy fegyverkezik, számít rá, hogy a NATOból is kirúghatnak bennünket a kínaiak és oroszok miatt.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük