Ócska oltást kaptál? Keresd a kiskaput, és jön a jó! - Városi Kurír

Sorting by

×

Ócska oltást kaptál? Keresd a kiskaput, és jön a jó!

Rusvai Mikós virológus szerint legalább 300 ezren vannak, akik megkapták az oltásukat, de nem védettek. Az oltott, de védelemmel nem rendelkező tömeg legnagyobb hányadát  a Sinopharm oltás károsultjai teszik ki.

Hirdetés

A teljes lakosságnak már több mint fele megkapta a második adag oltását, kérdés, hogy ez elegendő-e a nyájimmunitás kialakulásához

A virológus szerint ezt a számot mindenképp feljebb kellene tornászni, azonban attól tart, hogy akik eddig nem regisztráltak, azok egyáltalán nem is akarják megkapni az oltást.

„A teljes lakosság ugyan nagyjából 9,7 millió fő, azonban ez nem az oltható lakosság: ők körülbelül 8,5 millióan vannak, aminek a 80 százaléka olyan 5,8 millió főre jön ki, ettől pedig nem vagyunk messze, főleg, ha a fertőzésen átesetteket is hozzáadjuk”

-fogalmazott Rusvai Miklós az ATV Start című műsorában, aki szerint az igazi problémát inkább azok jelentik, akiket beoltottak, de nem lettek védettek.

 

„Rájuk kellene a legjobban odafigyelni, mert ők egy hamis biztonságérzetbe ringatják magukat, de a hatóság is velük együtt: hiszen oltott, igazolványa van róla, de nem védett. Ezeket az embereket kellene hozzájuttatni egy harmadik adag oltáshoz”

– hangsúlyozta a virológus.

Mi a különbség?

Nem lehet ezt a kérdést egyetlen vakcinára kiélezni, ugyanis nem csak a Sinopharmmal oltottakról van szó, állítása szerint, akiket AstraZenecával oltottak, azoknál nagyjából 15-20 százaléknál nem alakult ki a védettség:

„Egy különbség van a két vakcina között: mivel az AstraZeneca vektorvakcina, ezért lehet mondani, hogy ennek ellenére lehet sejtesvédelem, a Sinopharmnál azonban erre elméletileg is kevesebb az esély, mivel az inaktivált vakcinák eleve kevesebb eséllyel adnak sejtesvédelmet, mint a vektorvakcinák”

– hivatkozott a múlt heti Videoton vizsgálatokra Rusvai.

A korosztály ebben az esetben is számít, ugyanis az immunizálhatóság is csökken a korral.

Ha összeadjuk ezt a két csoportot,  legalább 300 ezer ember lehet érintett

Rusvai Miklós kiemelte, az érintettek esetében ő feltétlenül a harmadik oltás híve annak ellenére, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, nincs lehetőség harmadik oltásra.

„Ez a helyi hatóságok döntése ugyanúgy, mint az, hogy bevezetünk egy oltást, Sinopharmmal vagy Szputnyikkal oltunk. Ebben az esetben is mérlegelni kell ugyanakkor az előnyöket és hátrányokat. Én virológiai szempontból feltétlenül a harmadik oltás híve vagyok, méghozzá más típusú vakcinával, mint az eredeti immunizáció megtörtént, nem pusztán más nevű, hanem más típusú vakcinával kellene oltani őket”

Rusvai Miklós azt is elmondta, nem hivatalosan jelenleg is zajlik a harmadik adag oltás beadása, aminek két módját emelte ki:

  • vagy van egy jó ismerős, rokon, aki vállalja azt a kockázatot, hogy eltér a protokolltól,
  • vagy a másik megoldás, hogy átmegy a határon és Romániában beadatja a harmadik adagot – sorolta Rusvai a lehetőségeket, majd hozzátette, utóbbihoz szinte ki se kell szállni az autóból, plusz egy 18 ezer forint értékű vouchert is kap az oltáson átesett, amit rögtön le is vásárolhat.

A virológus annak ellenére javasolja ezt az utat, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ kiadott egy közleményt arról, hogy ettől tartózkodjanak az emberek:

„Nem tudom, hogy ennek vannak-e jogi szankciói, szerintem valakinek az egészsége és biztonsága mégiscsak fontosabb, mint egy szabályozási kérdés”

– fogalmazott Rusvai Miklós, hozzátéve, hogy nem lát racionális megalapozottságot a kormányzati döntés.

Egy másik kiváló virológus, Duda Ernő professzor ugyanebben a témában még tovább ment, ő ugyanis nem harmadik, hanem egyenesen 3.-4. oltásról beszél, mivel szerinte akinek a szervezetében nem képződött ellenanyag az olyan, mintha csak “két méhcsípést” kapott volna.

Kapcsolódó

 

Oltás

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.