Kerítésen innen

Orbán: a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva – Válaszlevél Hegedűs Zsuzsának – Frissítve!

Bauer Tamás: ugyanazok?

Hegedűs Zsuzsa társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízott úgy véli, Orbán a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén “tisztán náci” szöveget mondott, amit még a közel 20 éves barátságuk okán sem tud megbocsátani a kormányfőnek, ezért lemondott.

Orbán azt játssza, hogy nem érti….

A szociológus lemondására a kormányfő egy hosszabb levélben reagált, amit Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai megbízottja a közösségi oldalán osztott meg a nyilvánossággal.

…vagyis….

“Kedves Zsuzsa!

Te sem gondolhatod komolyan, hogy húsz év közös munka után rasszizmussal vádolj engem. Te tudod a legjobban, hogy Magyarországon az antiszemitizmus és a rasszizmus ügyében kormányom a zéró toleranciát követi.

Ezer éve ismerjük egymást. Tudhatod, hogy a felfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo (eredendően – a szerk.) ki van zárva.

Döntésedet egyébként sajnálom. Tudomásul veszem.

Budapest, 2022. július 26.

A hozzászólásokból

Deák Dániel sietett elsőként benyalni:

Nem fog hiányozni, az tuti!

… és a többiek….:

“Két útja is van, hogy ÉRDEMBEN ellentmondjon a rasszizmus vádjának: 1. Megérveli, hogy amit mondott a “fajok” nemkívánatos keveredéséről, az miért nem az, aminek hangzik: rasszizmusnak. 2. Visszavonja a vállalhatatlan szavakat. Orbán azonban érvelés helyett deklarál: kijelenti, hogy ő nem rasszista. (Véleményem szerint – ami persze nem számít – sem rasszista, a rasszizmus csak egy az eszközök közül, amiket válogatás nélkül használ, ha pillanatnyi érdeke megkívánja)”

“Helyes ! Sok zsugorodott elme , keveri a szezont a fazonnal . Jól beszélt a miniszterelnök !”

“Aki menni hadd menjen! Nem fog hiányozni!”

“Amik a levélben le vannak írva, azok egyértelmű dolgok, ezeket mindenki tudja, semmi kétség nem fér hozzá. Egyértelműen csak kifogás volt a távozás magyarázatára, ráadásul becstelen fajta.”

“Sajnos, nagyon nem egyszerű egy országot vezetni! Szomorú, hogy már a kormányközeliek közül se lehet némelyikben megbízni!😢Legnagyobb tiszteletem Miniszterelnök úré, aki ennek ellenére nagyon jól kormányoz! Remélem, még nagyon sokáig!”

“Nem kell sajnälni,az ilyen,, barät”, politikai tanäcsado tämogatäsära nincs szükség!!! Nagy csalodäs lehet ez a Miniszterelnöknek. De a häboru zajlik belsö udvarokban is. S a nem mélto, nem lojälis emberektöl le kell välni, minél hamarabb.”

“Csak púp volt a Fidesz hátán ez a tehetsėgtelen vėn pėnznyelő automata! A neki megfelelő társaság a Gyöngyösi, Bíró, Z.Kárpát, Dobrev fėle csapat! Ők a nem rasszisták!”

“Azt kellett volna válaszolni,hogy a felmondásodat nem fogadom el,ki vagy rúgva !”

“Korrekt válasz. Kb. ennyit is érdemel az “ügy”. Pont.”

“Hegedűs Zsuzsat is megvették??! Szíve,lelke rajta,de ne mondjon a Miniszterelnökről igaztalan vádakat!”

“Egy ügynökkel kevesebb. Van mèg egy-kettő csak keresni kellene.”

Frissítés!

Orbán Viktor magánemberként azt mond, amit akar, de mivel miniszterelnökként mondta el tusványosi mondatait, ezért muszáj volt felállnia

– derül ki Hegedüs Zsuzsa újabb, Orbán Viktornak írt leveléből, amelyben felidézi, hogy bár Orbán kiterjedt családot tudhat magáénak, neki a holokauszt miatt nincs. Hegedüs első levele figyelmesebb olvasására kérve a kormányfőt. Ebben egyrészt megismétli, hogy biztos benne, hogy Orbántól távol áll az antiszemitizmus, másrészt azt is, hogy nem tudja, ki és miért sugallta a beszédet és nem érti, miért nem vette észre Orbán, hogy a szöveg nem az, ami a kormányfőnek vele valószínűleg a szándéka volt.

“Pontosan arról szól a levél, hogy 20 éven keresztül nem tévedhettem akkorát, hogy nem veszem észre, hogy benned a legkisebb hajlam is van a már nyugaton is létező fajgyűlöletre”

– folytatja Hegedüs. Az első Orbánnak címzett levelében már utalt rá, hogy a parlament által a múlt héten elfogadott Európai Parlament-ellenes határozat is nagyon bántja. Most erre is utalva azt írja:

“De még ez sem késztetett volna arra, hogy felálljak, pontosabban felálljak azért, hogy nyilvánosan meg tudjak szólalni, ha nem Magyarország miniszterelnökeként, nyilvánosan mondod el, hanem magántársaságban.(…) Magánemberként azt mondasz, amit akarsz, mint mindenki, de (…) a probléma ott van, hogy bármennyire nem értek egyet az Európa-ellenességeddel és nagyon zavar, hogy időnként ezért a beszélgetésünk lényege az, hogy leüvöltöm ezért a fejed, az Európa-ellenesség számláján, nincs 6 millió zsidó halála. És legfőképp, a legvadabb Európa-ellenesség is maximum erősíti az Európa-ellenes hangulatot a Fidesz törzsszavazói között.” Hegedüs azonban felhívja a figyelmet arra is: “A faji jellegű diszkriminációra vonatkozó legkisebb nyilvános mondat azonban olyasmit gerjeszt, amiről a történelem nemcsak Európában, hanem Afrikában és Örményországban már bebizonyította, hogyha egyszer kiengedjük a szellemet a palackból, az „Úristen” sem tudja újra visszazárni.”

Úgy folytatja:

“Te egy nagy, integrált családot tudsz magad körül, én viszont csak néhány barátomat. Én örülnék a legjobban, ha ezt a beszédet és az én, tudom, neked is fájó döntésemet, valahogy korrigálni lehetne, de szemben Veled, én a Shoah után egy évvel születtem, már kisóvodás koromban, miután nem értettem, miért nincs nekem, mint a többieknek, akár a Tiedhez hasonló, nagy családom, nagyszülőkkel, unokatestvérekkel, stb. és erre a szüleim, mint mindig, a koromnak megfelelően választ adtak.”

Ezek után Hegedüs végig veszi, hogy a családja, a felmenői közül ki miken ment keresztül: “mindkét szülőm a rendkívüli lelkierejük és még annál is rendkívülibb bátorságuk miatt menekült meg”. Felsorolása szerint:

  • az apám, a Don-kanyarhoz küldött munkaszolgálatosok közül, egyedül gyalogolt haza, miután, Petschauer Attila olimpiai vívóbajnok a karjai között halt meg a Don-kanyarban,
  • a mamámat pedig kétszer kapták el a nyilasok és tették be a Dunához induló menetbe, amiből mindenkit a Dunába lőttek, egyszer a 2-es villamosra ugrott fel, másodszor pedig egy porosz tiszt vette ki a menetből, mert feltűnt a szépsége és még a következményeket is megúszta azzal, hogy volt annyi lélekjelenléte, hogy azt hazudta, hogy egy 4 hetes kisbabát szoptató kismama.

“Ezt figyelembe véve azt is megértheted, hogyha van valaki, akiből még véletlenül sem néztem volna ki a fajgyűlölet legkisebb jelét, az Te vagy”

– írja Orbánnak egykori tanácsadója, hozzátéve:

“Nem tudok mást mondani, mint azt, hogy olvasd újra el a tusványosi beszéded alapján megjelent szövegnek az erre vonatkozó részét és meg fogod érteni, hogy miért nem vállaltam azt, amiben gyerekkorom óta hiszek, hogy ez a borzalom csak azért történhetett meg, mert túl sokan hallgattak, amikor születőben volt az a fajta gyűlölködés, amire a nácik építettek. Többnyire azért hallgattak, mert nem érintette és ezért nem érdekelte őket, ami pedig a Sztálin által kötött megállapodást illet, Hitlerrel, politikai okokból nem voltak hajlandók felvenni a kesztyűt, akkor, amikor még meg lehetett volna állítani.”

(forrás)

Friss híreink!

About Author

Comments (1)

  1. […] Orbán: a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva – Válaszlevél Hegedűs Zs… […]

Szólj hozzá!