Botka László: tűzijáték helyett tűzifára költjük a város pénzét

„A tűzijáték megrendezésének költségét a rászorulók támogatására, a tűzifaprogram kiterjesztésére költi a szegedi önkormányzat idén…” – olvasható Botka László szegedi polgármesteri hivatal közleményében. „Az augusztus 20-a, Szent István napja kiemelten fontos ünnep, de a súlyosbodó gazdasági válság és a rendkívüli szárazság miatt nem lesz tűzijáték….”

Több száz szegedi polgár és család javára….

„Augusztus 20-a, Szent István napja számunkra kiemelten fontos ünnep, az egyre súlyosabb gazdasági válság és a rendkívüli szárazság miatt azonban idén lemondjuk a tűzijátékot. A tűzijáték megrendezésének költségét a rászorulók támogatására, a tűzifaprogram kiterjesztésére fogjuk fordítani.A kisvállalkozókat sújtó év közbeni adóemelés, a lakossági gáz- és áramáremelés több tízezer szegedi polgár és család életét keseríti meg. Az egekbe szökő infláció miatt egyre több ember megélhetése kerül veszélybe. Mindezt tetézi a soha nem látott hőhullám és szárazság, amelynek eredményeként környékünkön is több tűzeset történt az elmúlt hetekben. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata ezért úgy döntött, az idei tűzijátékot lemondja, annak forrásait pedig a rászorulók megsegítésére fordítja. Több száz szegedi családot tudunk így segíteni tűzifával. A városi ünnepség egyéb programjait a korábbi évek szokásaihoz hasonlóan megtartjuk”.

Ahol szintén nem durrogtatják el a milliókat….

Pásztó

Pásztó idén tűzijáték helyett lézer- fényjátékkal ünnepel augusztus 19-én. Mint írják, az önkormányzat az állattartók kérését tartják szem előtt a döntésükkel.

Szentes

Szentes város közleménye szerint méltó módon megemlékeznek majd az államalapítás ünnepéről, a rendezvényre „a Művelődési Központ munkatársai gőzerővel készülnek”. A polgármester azonban arra kérte a Művelődési Központ igazgatóját, hogy az ünnepség végére tervezett tűzijátékot mellőzzék.

Sümeg

Sümeg város önkormányzatánál is évek óta terítéken van a tűzijáték kérdése annak káros hatásai, a környezetszennyezés, az állatok védelme és az anyagi vonzatok okán. Ezeken túl az idén előállt helyzet miatt is döntött úgy a város, hogy idén elmarad a városi tűzijáték. Közleményükben azt írják: „Ez a mintegy 500 ezer forintnyi összeg, amelyet így megtakarítunk, egy elkülönített számlára kerül, amiből a legrászorultabbakat fogjuk segíteni, hogy városunkban mindenki átvészelje a nehéznek ígérkező telet. A felhasználás pontos szabályait természetesen a Képviselőtestület fogja megalkotni, szeptember végi ülésén.”

Pécs

Más nagyvárosokhoz hasonlóan Pécsett sem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén. Költséges parádé helyett az önkormányzat inkább a pécsiekre és a klímavédelemre fordítja forrásait. A pécsi városvezetés elkötelezett a klímavédelem és a zöld megoldások iránt – írják a közleményükben.

Miskolc

Idén sem lesz tűzijáték Miskolcon augusztus 20-án. Közleményük szerint a tűzijátékra szánt pénzeket inkább olyan feladatokra fordítják, amelyek ebben a rendkívül nehéz helyzetben a miskolciakat és a miskolciak érdekeit szolgálják.

Ózd

Ózd város polgármestere is bejelentette, hogy városukban idén nem lesz tűzijáték augusztus 20-án.

Siófok

Bár nem elsősorban állatvédelmi célból született a döntés, a gazdák és az állatvédők is örömmel fogadták Siófok bejelentését, miszerint idén augusztus 20-án nem lesz városukban tűzijáték. Az intézkedéssel a városvezetés szolidaritását szeretné kifejezni a háborúban érintett nemzetek szenvedő polgári lakosságával, illetve tekintettel a jelenlegi és várható gazdasági folyamatokra, egy jelképes gazdasági döntésnek tartja – áll a Siófoki Önkormányzat közleményében. Mint írják, az elmaradó tűzijáték költségmegtakarításával a városi kasszában maradó, közel 2 millió forintot a folyamatosan dráguló óvodai étkeztetés kiegészítésére fordítja a városvezetés, ezzel is segítve a gyermeket nevelő helyi családokat.

Salgótarján

Hasonló döntés született Salgótarjánban is: a tűzijáték nem lesz megtartva, ám a lézershow-ban gyönyörködhetnek majd az érdeklődők. Közleményükben kiemelték, hogy az augusztus 20-i tűzijáték már évek óta vitatott téma a városban legfőképp környezettudatossági szempontok miatt. Mint írják, „a robbanószerekben mérgező vegyületek, egészségkárosító anyagok vannak, emellett a felszabaduló gázok erős környezetszennyező hatással bírnak. Mindannyian tudjuk azt is, hogy számos háziállat, kisállat szenved el komoly traumát a tűzijáték rövid időtartama alatt, és akkor még a környékünk vadvilágáról nem is beszéltünk.”

… és Budapest?

Karácsony Gergely az alábbiakat posztolta közösségi oldalán:

…Én Budapest főpolgármestereként ugyanezt nem tudom megtenni, nincs beleszólásom, hogy a kormány mit tervez és mennyiből a fővárosban. Ha rajtam múlna nem lenne tűzijáték, a milliárdokból pedig érdemi segítséget kaphatnának, akik az elszabadult árak mellett most már magasabb rezsit is kénytelenek fizetni…..

… és még valami, amit nem kéne elfeledni:

Friss híreink!

One thought on “Botka László: tűzijáték helyett tűzifára költjük a város pénzét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük