Városi Kurír

A napi fontos…

Kerítésen innenBudapesti hétköznapok

Kovács Zoltán: tűzijáték, az nem lesz, hiszen ez már egy fesztivál!

Kovács Zoltán: tűzijáték, az nem lesz, hiszen ez már egy fesztivál!
Hirdetés

A nemzeti összetartozás tudata, az egymásra való figyelés és a gondoskodás is tükröződni fog a programokban – hangsúlyozta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Hirdetés
Hirdetés

A többmilliárdos Fidesz-fesztiválfesztivál

Az államtitkár mindenkit arra kért, hogy méltóságteljesen ünnepelje augusztus 20-át a nemzet fővárosában, a szervezők mind tartalmi, mind biztonsági szempontból erre készülnek. Kovács Zoltán tájékoztatása szerint hétfő reggel ülésezett a rendezvény biztonságos és zavartalan lebonyolításáért felelős operatív törzs, amely elfogadta a rendezvény biztonsági tervét.

augusztus 20., Szent István napja kiemelkedik a nemzeti emléknapok, ünnepek sorából, évek óta ezen a rendezvényen szólítják és mozgatják meg a legtöbb embert a programokkal.

Nem a córesz nagy, az egész csak “politikai hangulatkeltés”

Az államtitkár arról is beszélt: politikai hangulatkeltés zajlik,

“megint kipécézték a tűzijátékot“,

amelyet tavaly is megpróbáltak ellehetetleníteni. Hangsúlyozta: a tűzijáték esetében nemcsak a szerződések köttettek meg már tavasszal, hanem a beszerzések is megtörténtek.

Ebben a pillanatban drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megtartani. (…) A költségek a tavalyi évhez képest a tűzijáték és a programsorozat esetében sem változtak.

Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing- és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a legjelentősebb ünnepnek nevezte augusztus 20-át.

Az ünnepségsorozatra idén a tavalyi közel kétmillió látogatónál is több résztvevőre számítanak, húsznál több helyszínen, több száz programmal várják a kilátogatókat.

A Szent István-nap rendezvényeinek előkészületein és a négy napon át folyó programok megvalósításán több mint 12 ezer ember dolgozik – mondta. A nemzeti ünnep rendezvényei hagyományosan

  • a Kossuth téri zászlófelvonással és
  • a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődnek, ezt
  • a Magyar Honvédség légiparádéja,
  • a Kapisztrán téren hadászati bemutató követi, a tisztavatást idén is a Kossuth téren tartják. Az ünnepnapon ingyenesen megtekinthető az Országházban a Szent Korona.

Hozzátette: a négynapos ünnepségsorozat részeként családi és gyerekprogramok, valamint könnyűzenei koncertek is várják az érdeklődőket. A Mesterségek ünnepe mellett idén újra megrendezik a Divat & Design Fesztivált, a gasztronómiai kínálatot pedig a Magyar Ízek Utcája, a Csárdafesztivál, illetve a Food Truck Show színesíti. A látogatók ellátásáról a meglévő vendéglátóipari egységek mellett több mint százötven kitelepülő kereskedő is gondoskodik, akiktől a tavalyi évben bevezetett megfizethető, szabott áras termékeket lehet megvásárolni – hívta fel a figyelmet. Jakab Zsófia rámutatott:

a rendezvénysorozat jelentős hozzáadott értéket képvisel a fővárosi turizmusban, tavaly a napi vendégéjszakák száma duplája volt az átlagos budapesti hétvégéknek.

Turizmus….

Augusztus 20-án meghaladta a 30 ezret, a négy nap összességében pedig 107 ezer vendégéjszakát töltöttek el a programokra érkezők Budapesten. A külföldi vendégek száma is 60 százalékra emelkedett – tette hozzá. A programok nemcsak számtalan vállalkozás és több tízezer vendéglátó megélhetéséhez járulnak hozzá, de komoly segítséget jelentenek Budapestnek a nemzetközi turizmus fellendítésében is.

Tűzijáték, ami nem is az….

A tűzijátékról Tóth Ferenc, a NUVU Kft. ügyvezető igazgatója elmondta:

a megszokott időben, 21 órakor kezdődik a körülbelül félórás műsor, amely komplex audivizuális élményt nyújt drón show-val, vetítéssel, épületfestéssel és hangjátékkal.

A Margit híd és a Petőfi híd között 4,5 kilométeren hét fő kilövési pontról – 80 méteres bárkákról – mintegy 250 méter magasra lövik fel a nagyobb elemeket, tűzvirágokat, az eget pedig az ezek között elhelyezett 65 másik vízi eszközről kisebb, 50 méteres magasságig emelkedő effektekkel díszítik. Bevonják az Erzsébet és a Szabadság hidakat is, ahonnan a történelmi műsorhoz igazodó szimbólumokat lőnek majd fel, a tűzijátékot hagyományosan görögtűz zárja.

A 40 ezer pirotechnikai eszközt 230 kilövési pontról lövik fel,

50 pirotechnikus és további közel száz ember dolgozik azért, hogy minden a helyére kerüljön. Minden pirotechnikai eszköz – amelyet Németországból, Olaszországból, Szlovéniából, Spanyolországból és Kínából szereztek be – rendelkezik európai minőségi megfelelőségi tanúsítvánnyal, a fellövést szabotázsvédett számítógépről vezénylik, és bármikor leállíthatók a tűzijátékok, akár egyesével is.

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleményének tájékoztatása szerint a tűzijáték költsége nettó 1,3 milliárd forint.

Gábor György filozófus reakciója

“A görög hagyományban nem véletlenül találkozunk vak költőkkel (Homérosz) vagy vak jósokkal (Teiresziasz), akik belső, „isteni” látásukra támaszkodva valójában sokkal tisztábban voltak képesek látni, mint megannyi látó társuk. (A szem és a látás előidézte tévedések mibenlétének összefüggéseit akkoriban elsősorban Platón írta le.)

De vajon ki adja meg arra a totális vakságra a választ, amiről Kovács Zoltán, a kormány gigantikus érvelője számol be, elmondván, hogy a tűzijátékot azért sem lehet leállítani, mert a tűzijátékra vonatkozó szerződéseket már tavasszal megkötötték.

Ugye ez világos? Mikor? Már tavasszal! Mert most nagyjából a nyár közepe van, vagyis Kovács Zoltán vallomása szerint a kormánynak két-három hónappal ezelőtt a várható és már akkor úgyszólván mindenki számára egyértelműen érzékelhető tendenciákról fogalma sem volt, így aztán a legelemibb következtetések levonására sem volt képes.

A hatalom tehát nem Homéroszokból vagy Teiresziaszokból áll, hanem a legócskább bálványokból, akiknek

„Van szájuk, de nem beszélnek, van szemük, de nem látnak. Van fülük, de nem hallanak… Hasonlók… mindazokhoz, akik bíznak bennük” (Zsoltár 135,16-18).”

Friss cikkeink!

Hirdetés
átver
Hirdetés

About Author

Comment here