Sorting by

×

Orbán: Egy cipőben járunk a hallgatókkal

A magyar miniszterelnök ezen a héten már két neki kedves rádióinterjút abszolvált: a keddi Mária Rádióban tett látogatása után péntek reggel ismét a Kossuth Rádió mikrofonja mögül osztotta az észt.

Ne legyünk botcsinálta virológusok!

Nagy Katalin: A számítások szerint jövő hét végén lehet fordulópont a járvány menetében, így kalkulálnak a matematikusok, a járványügyi szakemberek. Erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök is, akit köszöntök a stúdióban. Mit hoz ez a változás, mi fog változni?

“Jó napot kívánok, tisztelettel köszöntöm a hallgatókat! Egy cipőben járunk a hallgatókkal, mi is figyeljük a tudósokat meg a járványügyi szakembereket. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a politikusok jól határozzák meg a helyüket, és ne alakuljanak át botcsinálta virológusokká vagy egészségügyi szakemberekké, hanem inkább tegyük lehetővé a professzorainknak – hiszen kiváló koponyáink vannak –, hogy minél több információhoz jussanak, és minél több tanácsot alakíthassanak ki, fogalmazhassanak meg a döntéshozók számára.”

Mintha ez egy kérdés lenne

Úgy tűnik, hogy már senki nem aggódik a védőfelszerelések miatt, hiszen két-három hete naponta érkezik akár a légihídon keresztül, akár máshonnan védőfelszerelés. Sőt, aztán hallunk arról, ugye, hogy most már a Mol kézfertőtlenítőit nemcsak a kórházakban lehet megtalálni, hanem hétvégén már én is meg tudom venni a töltőállomáson. Ez tényleg jó hír, mert ez megnyugtatja az embereket.

“Énnekem az a véleményem, hogy nekünk meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy egyetlen beteg ember életéről se kelljen lemondani. Láthatták a hallgatók a képeket, a tudósításokat, a beszámolókat más országokból, ahol egész egyszerűen le kellett mondani embereknek a megmentéséről és életéről, mert nem volt elegendő ágy, az ágy mellett nem volt elegendő orvos és ápolónő, nem volt elég lélegeztető készülék, nem voltak meg azok az orvosságok, amelyek enyhítették volna a tüneteket, és sorolhatnám tovább. Most én azt gondolom, hogy ha nem akarunk bunkerszerűen bezárva élni életünk végéig, vagy addig, amíg a vakcinát föl nem fedezik – amelynek időpontja teljesen bizonytalan –, hanem elő akarunk bújni előbb-utóbb a fedezékünkből, márpedig az élet újraindítása ezt meg fogja követelni, akkor két lehetőség van, sikerül jól újraindítani az életet, bár még ilyet nem csináltunk, de reménykedhetünk, hogy sikerülni fog, meg lehetnek meglepetések. És ha az élet újraindításakor a vírus elszabadul, nem tudjuk kontroll alatt tartani, akkor hirtelen kellene nekünk előállítani több tízezer ágyat és több ezer lélegeztető készüléket, ami lehetetlen.”

Orbán: Ezért az a mondat, hogy egyetlen magyar sincs egyedül, igaz, mert nem mondunk le egyetlen beteg emberről sem, mindenkiért harcolni fogunk

“A helyzet úgy fest, hogy valamelyik nap csináltam egy leltárt, és 15 olyan dolgot kellett létrehoznunk, nagy ügyeket, amelyekre korábban nem volt szükség. Veszélyhelyzet irányítási rendszer kialakítása, különleges határrendészeti rendszer, különleges közlekedési rendszer, a fertőzöttek azonosítása és elkülönítése, különleges egészségügyi irányítási rendszer, veszélyhelyzeti egészségügyi protokollok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok azonosítása és védelme, egy új eszköz- és anyagellátási rendszer, a hazai ipari kapacitások kiépítése, kutatási képességek felhasználása, egy különleges jogrendet kellett fölépíteni. A fegyveres testületek bevonásának a rendjét kellett megoldani, kellett csinálnunk egy gazdaságvédelmi akciótervet, át kellett alakítani a költségvetést és ki kellett építeni a járványügyi nemzetközi kapcsolatokat.”

Képtelenség hosszabban idézni Orbánt, mert olyan szószátyárságba megy át; ha hallgatjuk tuti bealszunk rajta, ha olvassuk villámgyorsan összekuszálódik a szemünk.

“Összességében az, hogy a magyar védekezés – most lekopogom – eddig sikeres, az leginkább annak köszönhető, hogy nem rezeltek be a magyarok, amikor beütött a baj.”

Három dolgot tudunk biztosan a professzorok jelentéseiből

“Az egyik, amivel hosszú távon számolhatunk, hogy ennek a vírusnak van egy korsajátossága is, ahogy ők mondják, egy korspecifikuma, ez pedig az, hogy az idősebb korosztálynál jelentkeznek a súlyosabb tünetek. A vírus mindenkit megtámad, de a súlyos tünetek és a baj elsősorban az idősebb korosztálynál jelentkezik. Az elhunytak átlagéletkora az 77,8, tehát majdnem 78 év. A második dolog, amit biztosan tudnak a profok, az, hogy azok is veszélyben vannak, akik krónikus betegségben szenvednek – az életkoruktól függetlenül. A harmadik dolog, amit tudnak a professzorok, az, hogy nem azonos módon és mélységben terjed el a vírus Magyarországon; a fővárosban és Pest megyében van jelen a legerőteljesebben, az összes fertőzött több mint 65 százaléka innen kerül ki, tehát nyilvánvalóan más szabályokat érdemes alkalmaznunk a nagyvárosokban, mint, mondjuk, a kistelepüléseinken.”

Fel is nyársaljuk ezt a vírust

“…az ellenséggel az ember nem akar együtt élni, mert azt meg kell semmisíteni, ki kell törölni, tehát azt le kell taposni. Tehát az ellenség az, aki a vesztedre tör, azzal nem lehet berendezkedni az együttélésre, de most várjuk a fegyverszállítmányt, amit vakcinának hívnak, és majd ha lesz fegyver, akkor fel is nyársaljuk ezt a vírust.”

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.