Orbán élőben Zalaegerszegen

Orbán Viktor miniszterelnök idén rendhagyó módon Zalaegerszegen, a Mindszenty József életét bemutató Mindszentyneum – Mindszenty József látogatóközpont új épületének átadó ünnepségén szólal fel október 23-án.

“Köszönjük Zalaegerszeg, hogy itt lehetünk…!”

Ha úgy hallja, hogy Orbán Viktor kissé rekedt, fáradt hangon olvas, nem az Ön készülékében van a hiba!

„Dicsőséges ez a nap, és méltó ez a helyszín, Zalaegerszeg, Zala vármegye székhelye. a zalaiak sokat szenvedtek a kommunisták uralma alatt, de egy biztos: kitartottak, ameddig lehetett”

– kezdte beszédét Orbán Viktor. A miniszterelnök azzal folytatta, hogy egy hónappal a szabadságharc leverése után még szovjet tankoknak kellett feloszlatniuk az egerszegi sztrájkolókat. Az itt élő emberek mindent megtanultak, és semmit sem felejtettek. Amikor elérkezett az idő, az első adandó alkalommal revansot vettek – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: a zalaiak a rendszerváltoztatás előtt ellenzéki képviselőt juttattak a kommunista parlamentbe. A sorsnak van humorérzéke, az ellenzék akkori győztes jelöltjét Marx Gyulának hívták. Orbán Viktor emlékszik rá, hogy fiatalon még volt szerencséje kampányolni „Gyula bácsi” mellett,

„végül megvalósult a marxizmus, egy Marx győzte le a marxistákat”.

“A vidékieket lesajnáló baloldal szerint nem helyénvaló ma Zalaegerszegen ünnepelni, ahogy ők mondják, csak Zalaegerszegen…”

Nem értik, hogy Budapest nem azonos az országgal, nem értik, hogy 1956 nem egy város, hanem az egész ország, sőt, az egész nemzet forradalma volt – üzent Orbán Viktor az ellenzéknek. Orbán Viktor szerint nincs miért csodálkozni a zalaiak bölcsességén, éleslátásán, ez a vidék nem egy bölcset adott a hazának: Deák Ferencet, aki megmutatta, hogy lehet a nemzet ügyét szívós munkával előre vinni. Egy másik bölcset is adtak a zalaiak: itt szolgált Mindszenty József, egyike a nagy magyar egyházi embereknek. Nem csak a hit dolgaiban jelentenek igazodási pontot az egyházi emberek, több példát is felsorolt erre a kormányfő. (forrás)

Orbán: Ne törődjünk azokkal, akik hol az árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lővöldöznek

„Tűrünk, amikor kell, és visszaütünk, amikor lehet”

– fogalmazott a miniszterelnök. Háború keleten, gazdasági válság nyugaton, migrációs válság délen – sorolta Orbán.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem a baloldal van kormányon. A nemzeti kormány nem szokott megijedni, képes megvédeni az országot itthon és külföldön egyaránt. Ne törődjünk azokkal, akik hol az árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lövöldöznek Magyarországra – mondta a miniszterelnök. Ugyanott fogják végezni szerinte, ahol az elődeik.

Orbán: A magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak 1956-ban

Magyarországot is kitettek a Times magazin címlapjára, aztán negyven évre otthagytak bennünket a szovjet prés alatt.

„A magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak, és csak a magyarok védhetik meg az igazságukat a fenyegetés ellen”

– fogalmazott Orbán Viktor. Magyarországot kell megvédeni, itt kell boldogulni. 1990-ben visszaszereztük a szabad és független Magyarországot, és ebből Orbán szerint

„az egész világ megértheti, akárki akar a nyakunkra ülni, bukásra van ítélve.”

Szabadság jegyében lezárva! – Háttér

Az RTL Híradójának beszámolója szerint Zalaegerszegen utcákat zártak le, így az ott élők is csak lakcímkártyával közelíthetik meg az otthonaikat Orbán Viktor beszéde miatt – írja a 168.hu. A lap szemléje szerint már szombat reggel kitiltották a forgalmat több utcából. De kiderült az is, hogy vasárnap gyalog is csak személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával lehet közlekedni a környéken. Sőt, azt tanácsolták az ott élőknek, hogy lehetőleg a hátsó bejáraton hagyják el vagy közelítsék meg az otthonaikat.