Sorting by

×

Rosszkedvünk tele… – Orbán III. Richárd monológját idézi, aki éppen újabb politikai bűneire készül!

Szokásos péntek reggel, a szokásos Orbánnal a rádióban. A mondandó egy része is a szokásos: az oltásellenes baloldal “veszélyezteti a magyarokat”, de már ennyi meg ennyi beoltott van, (azt nem tudjuk, mennyi védett), nyithatunk. Illetve ezzel némi ellentmondásban szeptember végéig-október elejéig meghosszabbítják a válsághelyzetet, itt az újabb felhatalmazási törvény.

Azt is megszoktuk, hogy a miniszterelnök szeret szemléletes szóképeket, hasonlatokat alkalmazni,

gyakran csak ezekre emlékszünk, a többit elfelejtjük, ami tiszta haszon. Jön megint az “utcai harcos vagyok“, meg a különböző eredetű vakcinákhoz hasonlított macska, amelyiknek nem a színe fontos, hogy megfogja az egeret. Nem baj, vannak feledékeny állampolgárok is. Választásnál azok érnek a legtöbbet.

De az újabb metaforák inkább önleleplezőek

Szó esik Shakespeare nyomán “rosszkedvünk teléről”, amelynek lassan vége szakad. Ugyan nem “York napsütésétől”, mint Shakespeare-nél, hanem a kormány gáláns nyitási terveitől.

Mindig mondom, idézés előtt tessék megnézni az eredeti szöveget. Az még passzol a kormányfő önképéhez, hogy “most homlokunkon győztes koszorú”, Orbán is éppen ilyennek akar mutatkozni. De az istenért, ezt az egész monológot III. Richárd mondja, miközben újabb politikai bűneire készül!

Bár ez a válsághelyzet-ötlet még neki sem jutott eszébe…

De idéz kevésbé klasszikus forrásból is

Az uniós tárgyalása előtt egykori autósoktatója intelmével illusztrálja, hogy őt nem a várható vagon pénz izgatja, á, dehogy, csak Európa külpolitikai távlatai: az ember

“ne a kerekeket nézze, hanem előre, az útra szegezze tekintetét!”

Van egy pici baj ezzel. Tudnillik Orbán most az országot vezeti, annak a sofőrülésén ül.

A kerekek, amelyeken a jármű előre jut, maguk az állampolgárok: ha ők leállnak, vagy a rossz úton valami megsebzi, felsérti, tönkreteszi őket, a sofőr hiába feszít elől.

Nem volna baj, ha kedves vezetőnk néha figyelne a kerekekre is, és nemcsak a saját úticélja izgatná.

Forrás

 

orbán

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.