Sorting by

×

Orbán eldöntötte: Magyarország is kiáll a Szuperliga létrehozása ellen

Orbán Viktor üdvözli az UEFA, a labdarúgás európai szervezetének azon álláspontját, amely határozottan kiáll az európai Szuperliga létrehozására irányuló törekvések ellen, és hitet tesz a sportág európai szintű egysége és a szolidaritás elve mellett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

Magyarország meggyőződése,

hogy a világ legnagyszerűbb játékának szépségét és emelkedettségét éppen az adja, hogy ez a sportág mindenkié, és nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak

– húzta alá Orbán Viktor. Leszögezte:

Magyarország támogatja az UEFA-t és a FIFA-t, valamint az MLSZ-t a szövetségi versenyek integritásának védelme érdekében, akár nemzeti, akár európai szinten.

Az európai szövetség (UEFA) az angol, az olasz és a spanyol tagszövetségével együtt már a hivatalos bejelentés előtt, vasárnap elítélte a Szuperliga létrehozását. Az UEFA súlyos szankciókat helyezett kilátásba és közlése szerint minden erejével igyekszik megakadályozni az új bajnokság elindulását.

Az UEFA és a nemzetközi szövetség (FIFA) mellett Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök is kritizálta a Szuperliga életre hívását.

Háttér

12 csapat alapította a ligát, amit az angol csapatok dominálnak, a Premier League együttesei közül a nagy hatos, a londoni Arsenal, Chelsea, Tottenham triója, a manchesteri City és United, valamint a Liverpool indul a ligában. A spanyol bajnokságból a legutóbbi 16 kiírást megnyerő Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid hármasa, az olaszból pedig a 72 bajnoki címet szerző Juventus (36), Inter, Milan (18-18) trió tagja a mezőnynek.

Továbbra is a nemzeti sorozatokban

Az ESL közleményében jelzi, hogy a klubok megállapodtak abban, hogy egy új, hétközi versenysorozatban viaskodnak egymással, miközben továbbra is részt vesznek saját nemzeti sorozatukban. Hozzáteszik, indítani szeretnének a lehető leghamarabb egy sorozatot a női csapatok számára is.

Az UEFA és a FIFA is fenyeget

A Szuperliga kapcsán már az Európai (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is kifejtette negatív álláspontját, az UEFA-elnök Aleksander Ceferin kijelentette, hogy a klubokat nemcsak a nemzetközi porondról, hanem hazájuk bajnokságából is ki fogják zárni. Az UEFA szintén megemlítette, hogy a válogatottakból is kizárhatják a játékosokat, így az Európa-bajnokságról is lemaradhatnak ezek a futballisták.

UEFA-reform jöhet a BL-re

Az európai szövetség végrehajtó bizottsága hétfőn ülésezik, többek között a Bajnokok Ligája átszervezésének lehetőségéről (32 csapatról 36-ra bővítés, lebonyolítás megváltoztatása) is egyeztetnek. A 12 klub ugyanakkor nem érzi elegendőnek a reformötleteket.

Miután az éj leple alatt az említett 12 klub bejelentette a liga megalakítását, a FIFA kifejezte nemtetszését, és felszólította a heves vitában álló feleket a nyugodt, konstruktív és kiegyensúlyozott párbeszédre a játék érdekében.

Az alapító csapatok megbeszéléseket fognak folytatni az UEFA-val és a FIFA-val, hogy közösen dolgozzanak annak érdekében, hogy a lehető legjobb dolgok jöjjenek ki az új liga és a labdarúgás számára – áll az ESL-alapítók közleményében.

Miért most?

Az ötlet nem új keletű, az eseményeket viszont felgyorsította a koronavírus-járvány és az általa okozott gazdasági válság, amely több klubot is megrendített. Már októberben felvetődött, hogy a financiális hátteret a JPMorgan Chase biztosítaná – egyelőre 6 milliárd dollárral.

Az elmúlt hónapokban széles körű párbeszéd folyt a labdarúgás érdekeltjeivel az európai versenysorozatok jövőbeli formátumairól. A tárgyalásokat követően az alapító klubok úgy vélik, hogy a javaslatok nem oldanák meg az alapvető kérdéseket, beleértve a magasabb színvonalú mérkőzések biztosítását, valamint azt, hogy további pénzügyi forrásokat biztosítsanak a teljes futballpiramis számára – áll az ESL közleményében.

Így épülhet fel a liga

A tervezet szerint 20 csapat alkotja majd a ligát, a 12 alapító mellé hamarosan csatlakozik három, meg nem nevezett együttes, valamint további öt klub érkezik az adott éves hazai teljesítmények függvényében.

 

Orbán: Magyarország is kiáll a Szuperliga létrehozása ellen

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.