Orbán királycsináló akar lenni az Európai Néppártban

Magyar nyelven is kiadott összeállítást közölt szerdán a Politico brüsszeli hírportál a jelenlegi magyarországi politikai helyzetről és a helyi európai parlamenti (EP-) választási kampányról.

Az EP-választás rendkívül fontos a kormánypártnak

A cikkben idéznek egy névtelenül nyilatkozó fideszes politikust, aki elmondta, hogy a közelgő EP-választás rendkívül fontos a kormánypárt számára, Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis „királycsináló akar lenni az Európai Néppártban (EPP)”, így kiterjesztve politikai uralmát Magyarországon túlra is.

Mint írják, a Fideszt belátható időn belül nem fogják kizárni az EPP-ből, s addig nem is fog magától kilépni a párt, amíg a konzervatív szövetség meghatározó erő marad Brüsszelben és továbbra is védelmet nyújt számára.

„Európa számára komoly fejtörést okozhat a Fidesz befolyásának megerősödése az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban. Orbán Viktor EPP-tag ugyan, mégis közel áll mind Matteo Salvini olasz belügyminiszterhez, mind Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, mind az euroszkeptikus, szélsőjobboldali csoportosulásokhoz”

– írják.

A Politico mindenről beszámol, ami fontos

Az összeállításban beszámolnak többek között a magyarországi tüntetésekről, a jogállamiság helyzetéről, a közigazgatási bíróságok felállításáról, a munka törvénykönyvének módosításáról és a Miniszterelnökség budai Várba költözéséről, ugyanakkor a kedvező gazdasági növekedési és munkanélküliségi adatokról is.

A Politico előrejelzései szerint a Magyarország számára fenntartott 21 európai parlamenti képviselői helyből a Fidesz 13-14-et szerezhet meg, a Jobbik és az MSZP hármat-hármat, a Demokratikus Koalíció pedig egyet.

A közeljövőben hasonló különkiadás fog készülni tizennégy másik EU-tagállamról is.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Kovács Zoltán: mi vagyunk az Európai Néppárt (EPP)!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest