Orbán: legyen (és lőn?) ismét irigyelt térség, a világ közepe Baranya és Szlavónia!

Össze kell kapcsolni Horvátországot és Magyarországot, hogy Szlavónia és Baranya megye ismét a világ közepe, irigyelt térség lehessen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a horvátországi Eszéken.

A kormányfő Eszéken horvát kollégájával, Andrej Plenkoviccsal átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákotthonát.

80-100 éve Szlavónia és Baranya a két ország leggazdagabb részei közé tartozott.
Irigyeltek bennünket, nemcsak a kultúra, hanem a magas életszínvonal miatt is

Kifejtette:

ha megkérdeznek egy ott élő horvátot, azt mondja, Horvátország északi szélén él, és ha megkérdeznek egy baranyai magyart, ő azt mondja, Magyarország déli szélén él.

Olyan emberek és közösségek, akik azt hiszik, hogy valaminek a szélén élnek, sosem lesznek sikeresek,

“csak az az ember lehet sikeres, aki azt gondolja, hogy ahol ő él, az a világ közepe” –

jelentette ki Orbán Viktor.

Úgy vélte, nem lehet, hogy ha egyszer valamire képesek volt a két ország a történelem során, azt ne tudnák megismételni. Hogy újra sikeres legyen ez a térség, össze kell kapcsolni országainkat, mert

“ha elszigeteltek maradunk, sikertelenek leszünk”

Ha Horvátország végre belép a schengeni övezetbe – amit Magyarország támogat -, az utolsó akadály is elhárul; Magyarország és Horvátország között szabad lesz az átjárás a kultúra, a sport, az üzleti és politikai kapcsolatok előtt is. Mindez lehetséges, és ha

“Horvátországnak marad a mostani elkötelezettségű kormánya még tíz évig, és Magyarországnak is marad nemzeti kormánya még tíz évig”,

akkor a térségben egész más világ lesz.

A miniszterelnök a fiataloknak azt mondta:

“divat ma elmenni”,

ez nemcsak Horvátország, hanem Magyarország problémája is.

Amikor az ember fiatal,

úgy érzi, övé az egész világ, és nem is baj, ha a fiatalok elmennek és tanulnak, tudást gyűjtenek, de rá fognak jönni, hogy a legfontosabb dolog az életben, hogy van hazájuk, ahol várják őket, ahol nem idegenek – mondta. A magyar és a horvát kormány azon dolgozik, hogy a két ország olyan hely legyen, ahova van értelme visszajönni.

“Magyarországon ez a folyamat már megkezdődött”, és meg fog történni Horvátországban is

Orbán Viktor köszönetet mondott a Magyarországon élő horvátoknak, hogy megmaradtak horvátnak, és hozzájárultak az ország sokszínűségéhez, valamint a Horvátországban élő magyaroknak, hogy megmaradtak magyarnak, és hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar nemzet is nagyobb legyen.
Megköszönte továbbá horvát partnerének, hogy létrehozták a most átadott épületet.
Ezt “nagyon köszönik a magyarok” – tette hozzá.

Kétnyelvű óvoda, általános iskola és középiskola

A diákotthon alapkövét Kövér László, az Országgyűlés elnöke Gordan Jandrokovic horvát parlamenti elnökkel tavaly októberben tette le. A húsz éve működő központ kétnyelvű óvodának, általános iskolának és középiskolának is helyet ad, diákotthona azonban eddig nem volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük