Bármilyen hihetetlennek is tűnik, miközben Trump és Orbán egymás hátát lapogatják, az USA adminisztrációja a 2014-es Vida Ildikó-féle kitiltási botrány után meglepetésszerűen újabb Orbán-közeli “méltóságok” kitiltását tervezgette – értesült az Átlátszó.

Ki mehet, ki nem?

“Az amerikai kormányzaton belül előkészületek folynak arra, hogy a Globális Magnyitszkij-törvény (Global Magnitsky Act) alapján szankcionálják Orbán Viktor barátját, Mészáros Lőrincet, értesült az Átlátszó budapesti és washingtoni forrásokból. A szankciók amerikai beutazási tilalmat és az Egyesült Államokban tartott vagyonelemek befagyasztását jelentenék hazánk leggazdagabb, a Forbes szerint több mint 380 milliárd forintos vagyonnal rendelkező embere számára. A szankciókat előkészítő kormányzati illetékesek látókörében van még Tiborcz István, a miniszterelnök veje, és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is.”

A portál megkereste az érintetteket, hogy kommentálják értesülésüket, ám azok jó szokásukhoz híven a hallgatást választották.

- Hirdetés -

Ez nem demokrata összeesküvés

“Annak, hogy ellenzik Washington közeledését Orbánhoz, többen nyíltan is hangot adtak múlt héten: előbb négy szenátor kérte arra Trumpot, hogy hozza szóba a találkozón a magyar demokrácia állapotát, majd kilenc kongresszusi képviselő is arra szólította fel az elnököt, hogy ne fogadja Orbánt. Fontos, hogy a szenátorok között volt a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke, James E. Risch is, azaz nem lehet egyszerűen a demokraták pártpolitikai érdekeire fogni az Orbán-ellenes megnyilatkozásokat.” olvasható a későbbiekben az Átlátszó cikkében.

Orbán tud arról, hogy Mészáros ellen szankciókat fontolgat az Egyesült Államok kormányzata – erősítette meg két, a miniszterelnökhöz közel álló forrás. Egyikük úgy fogalmazott: ha valóban szankciókat vetnének ki a miniszterelnök szövetségesére, akkor a két ország egyértelműen távolabb kerülne egymástól, pedig Washington épp közeledni próbál Budapesthez. Más amerikai kormányzati illetékesek szerint viszont Orbán eddig sem engedett semmiben az Egyesült Államoknak, így nagy kárt a Mészárosra kivetett szankciók sem okoznának.”

Mit szól ehhez a magyar kormányszóvivő és az amerikai illetékes?

“Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint Mészáros nem korrupt, a szankciókat pedig az amerikai kormányzat és a Kongresszus liberális tagjai erőltetik, akik egy olyan konzervatív-nacionalista vezető hírnevét akarják ezzel csorbítani, akinek elvei épp egyre népszerűbbek.”

“Mészáros, Tiborcz és Rogán ügyeiről még az Obama-kormányzat utolsó időszakában kezdtek információkat gyűjteni az amerikai kormányzati korrupcióellenes hivatalok, és ők készítették elő az esetleges szankciókat.”

“A Magnyitszkij-törvényt a 2009-ben egy moszkvai börtönben elhunyt orosz ügyvédről és korrupcióellenes aktivistáról, Szergej Magnyitszkijról nevezték el.”

– fejeződik be Kőműves Anita cikke az Átlátszón.

A teljes eredeti cikk itt olvasható

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét