Nem szeretnénk felségsértők lenni, de Orbán Viktor megint hazudott, ki tudja már lekövetni, miket beszél? - Városi Kurír

Sorting by

×

Nem szeretnénk felségsértők lenni, de Orbán Viktor megint hazudott, ki tudja már lekövetni, miket beszél?

Hihetetlen, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök miért hazudik még olyan esetekben is, amelyeknek egy középiskolai tanuló is könnyedén  utánanézhet. Arra gondolni sem merek, hogy a nyolcvanas évek közepén lemaradt a technikai fejlődésben és ezért nem tudja felmérni, hogy a számítógépek korában már nem érdemes csak úgy l’art pour l’art “lódítani”, mert azonnal bejön a sántakutya utolérésének esete.

Hirdetés

Mennyi az annyi?

A 100 leggazdagabb magyar idei kiadványát Orbán Viktor úgy értékelte, hogy a szereplők 80 százaléka még mindig baloldali. Ezzel szemben a valóság az, hogy a százas lajstromból legfeljebb 14 főnek van szoclib múltja, vagy ellenzéki jelene – de az ő többségük is betagozódott már a NER-be – írja a Válasz online cikkében Bódis András, amelyet a portál hozzájárulásával szemlézünk.

A szerző hat kategóriába sorolta be a kiadványban szereplőit:

  1. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének feltétlen hívei és haszonhúzói.
  2. A hatalom ama csúcsragadozói, akik valamiért kipottyantak a bizalmi körből.
  3. Azok az üzletemberek, akik már akkor konzervatívok voltak, amikor a Fidesz még nem, továbbá, akik – a NER másodvonalaként – egyértelműen kötődnek a hatalmi struktúra felsőbb szintjeihez.
  4. A klasszikus kétkulacsos játékosok,
  5.  A politikai oldalak mentén beazonosíthatatlan nagyvállalkozók,
  6. A baloldaliként elkönyvelhető aktorok.

Kik játszanak a széleken?

Mi most foglalkozzunk csak a szélsőértékkel: az első és a hatodik csoporttal!

I. A NER tartóoszlopai (20 fő)

Ebbe a körbe soroltuk a kormányfő legszorosabb szövetségesét, Mészáros Lőrincet, valamint a csúcsmilliárdos bejáratott üzleti partnereit: a jachttulajdonos útépítő Szíjj Lászlót, az MKB, a Budapest Bank és a Takarék-csoport fúziójából létrejött Magyar Bankholdingban, illetve a TV2-ben is meghatározó befolyással rendelkező Vida Józsefet és Gál Miklóst, továbbá a biztosítási és az agrárintegrátori piacon a „felcsúti lobbinak” besegítő Keszthelyi Eriket. Ugyancsak itt kell említenünk a kormányfő vejét, Tiborcz Istvánt, valamint a vele rendre együttműködő West Hungária Bau-főnök Paár Attilát és a Magyar Építő Zrt.-ben társtulajdonos ifj. Szeivolt Istvánt, s nem mellékesen: az általunk a NER új üstökösenként „körberajzolt” Balázs Attilát. Az élcsapat tagja továbbá a Mol Fehérvár futballklub és a Market Építő Zrt. főalakja, Garancsi István, a vele szimbiózisban működő, eredetileg inkább balos bekötésű – a hazai McDonald’s éttermeket is megszerző – Scheer Sándor. Utóbbi rendszeres üzlettársa még a kormánybiztosi stallumot viselő Wáberer György. Szintén a rendszer alapemberei közé tartozik a vagyonkezelő alapítványok ügyében is aktív Mol-vezér, Hernádi Zsolt, a Magyar Hírlappal „önazonos” Széles Gábor, a vagyonát az elhunyt férjétől öröklő Schmidt Mária, az egykori Simicska-műveket NER-kézre juttató Nyerges Zsolt, a Mészáros mellől önállósult Jászai Gellért, a dohánynagykereskedelmi monopóliumon ülő Sánta János, továbbá Matolcsy György jegybankelnök bankügyekben megégő unokatestvére, Szemerey Tamás, illetve a kommunikációs szektor csillaga, a titokzatos B., aki ugyan nem járult hozzá, hogy A 100 leggazdagabb szerkesztői leírják a nevét, de azért nem nehéz kisakkozni, kiről lehet szó.

Ők a tutik, azok az oligarchák, akikre bármikor számíthat Orbán Viktor, és ők is rá, persze csak addig, ameddig akár valami homályos okból is másként nem dönt a főnök, mert akkor oda pénz, paripa, fegyver és ki tudja, mi még. Ezen a téren megrendítő tanulsággal szolgálhat valamennyiüknek a Simicska-sztori.

 A valódi “balosok”!

VI. Múltjuk ,vagy jelenük alapján baloldaliként elkönyvelhető szereplők (14)

A leggazdagabb baloldali milliárdos Veres Tibor, a Wallis tulajdonosa – aki persze máig élénken bizniszel az állammal vagy a nemzeti bankkal –, ám nála is NER-közelibbé vált az utóbbi évek során Leisztinger Tamás. Ha megpróbáljuk megfejteni, Orbán Viktor kiket tarthat baloldalinak a 100 leggazdagabb listájáról, alighanem ide kell sorolnunk még a Leisztinger mellől kiemelkedett Albrecht Ottót – aki ugyancsak üzletel például az állami Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) –, vagy a téeszelnökből vágóhíd-igazgatóvá és FTC-elnökké avanzsált, majd nemrég a kormányfő török barátjaként ismert Adnan Polattal megállapodó Ináncsy Miklóst. Szintén itt említjük Dunai Györgyöt, aki anno szerepelt a neves álbróker, Kulcsár Attila VIP-listáján – mint az MSZP-közeli Betonút tulajdonosa. Dunait végül felmentették a K&H-perben, EuroAszfalt nevű cége pedig azóta szakmányban nyeri a közbeszerzéseket a Mészáros és Mészáros Kft. konzorciumi partnereként, sőt a felcsúti vállalkozóhoz köthető eszéki focicsapatot is támogatja. Ugyancsak a baloldaliak közé tartozhat a volt szocialista pénztárnok, Puch László barátja, Szabó András, a sajtópápa Bayer József, vagy a Juhász Ferenc exminiszter ingatlanügyében emlegetett Füzesi Attila. Ha nagyon muszáj még valakire baloldali vagy balliberális billogot helyezni, szóba jöhet Princz Gábor egykori postabanki helyettese, Antal Ernő, a néhai SZDSZ székházügyeiben közreműködő Virág Attila, esetleg Nyíri Viktor, aki a Medgyessy-érában lett az MFB felügyelőbizottsági tagja. Rajtuk kívül három olyan szereplő akad, akit a kormánysajtó egyértelműen ellenzéki figuraként könyvel el: a Central Médiacsoportot vezető Varga Zoltán, a műtrágyamilliárdos Bige László és a Graphisoft-sikersztori főszereplője, Bojár Gábor.

(Olvassa el a teljes cikket, ami további érdekességekkel szolgál a Válasz online oldalán!)

Kapcsolódó

 

orbán

 

 

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.