A hidegháború óta nem tapasztalt gyakorisággal bukkannak fel orosz tengeralattjárók az Atlanti-óceán északi részének azon a területein, ahol a legfontosabb transzkontinentális távközlési kábelek is vannak.
[mnky_ads id=”3427″]
Az agresszív orosz lépésekre válaszul a NATO újranyitna egy olyan megfigyelőbázist, amit a hidegháború vége óta nem használtak, a tagállamok pedig igyekeznek felfejleszteni a tengeralattjáró-elhárító képességeiket, írja a Washington Post.

A NATO aggodalma jogosnak tűnik. Ezeken a transzkontinentális kábeleken halad át gyakorlatilag a teljes internetforgalom. Ha ezeket átvágnák, annak dollármilliárdokban mérhető következményei lennének, hiszen ezeken a kábeleken zajlik már a tőzsdei kereskedelem is, több billió dollárnyi üzleti tranzakciót bonyolítanak naponta.

Persze nemcsak a kábelek megsemmisítése miatt, hanem a lehallgatások miatt is aggódnak. Az oroszok egy nukleáris csapásmérő tengeralattjáróból átalakított tengeralattjáró-anyahajót is bevetnek. Ez a tengeralattjáró több kisebb tengeralattjárót szállít. Ezeket a kis tengeralattjárókat papíron oceanográfiai kutatásokra is használhatják, de tökéletesen alkalmasak hírszerzésre is.

(Forrás: 444)
[mnky_ads id=”4666″]
[mnky_ads id=”4670″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét