Sorting by

×

Orsós Lajos 18 éve az RTL Klub hírigazgatóságán dolgozik

Nem sok kellett neki, hogy fiatalkorában börtönbe kerüljön, de végül 19 évesen az RTL Klub hírigazgatósáságán kötött ki. A Somogy megyei Ötvöskónyi cigánytelepén nőtt fel, ahol szinte minden stikliben nyakig benne volt. Csinált milliós tartozást, amit végül a nővére segítségével tudott a család kifizetni.

Orsós Lajos mélyszegénységben nőtt fel

Az édesanyja, amit csak tudott, mindent megadott neki és a nővérének, de Lajos többre vágyott. Azt, amit nem kaphatott meg, csibészkedéssel szerezte meg. Sokan segítettek neki, hogy végül ne kerüljön börtönbe. Orsós Lajos 18 éve az RTL Klub hírigazgatóságán dolgozik.

A szakember nemrég Kiút a cigánytelepről címmel indított videósorozatot a YouTube-on.

17-18 évesen nem nagyon tudtad, mit akarsz csinálni, de sikeresen elkerülted a börtönt, ráadásul egy filmben is szerepeltél. 18 éve dolgozol az RTL Magyarországnál. Hogy kerültél oda a Somogy megyei Ötvöskónyiból?

A filmszerep után nem sokkal jött egy másik lehetőség, amit az RTL Klub és a Hégető Honorka Alapítvány közösen hirdetett meg: roma műsorvezetőt kerestek. Elmúltál már 18 éves? Érdekel a média? Gyere hozzánk, és csinálunk belőled műsorvezetőt vagy amit akarsz! Nyilván most sarkítok, de ez volt a felhívás lényege.

Ötvöskónyiból hogy jutottál el a castingra Budapestre?

Valahogy szembejött velem ez a hirdetés, hogy másnap Budapesten kezdődik a meghallgatás. Nem volt egy fillérem sem, de nekem mindenképp el kellett mennem a castingra. A legjobb barátom anyukája szerzett nekem még aznap egy szórólapos melót, meg adott hozzá egy kempingbiciklit is, hogy legyen mivel kiszórnom a cuccokat. Este suli után felszálltam a kempingbiciklire, és megszórtam a Kaposvár melletti kistelepüléseket. Még aznap este kaptam érte hatezer-ötszáz forintot. A vonatjegy akkoriban ötezerbe került, majdnem kilőttem a teljes keretet. Ha ebédelni akartam volna Budapesten, arra már nem lett volna esély. Hajnalban gyorsan felöltöztem: fehér ing, fekete zakó, makkos cipő és fehér frottírzokni. Ahogy kell. Felszálltam a vonatra ebben a gyönyörű szettben, és azt éreztem, hogy enyém a világ.

Elaludtam a vonaton, mert hulla fáradt voltam. Már Pest megyében járt a vonat, amikor kinyitottam a szemem, és mindenhol tesót láttam. De tényleg. Apa, anya, unoka, mindenki jött erre a castingra, amit az RTL hirdetett meg Budapesten. Leszálltam a vonatról, aztán azt vettem észre, hogy mindenki jött utánam a peronon a Déli pályaudvaron. Mindenki engem követett, mintha tudnám, merre kell menni, mert nagyon határozottnak tűntem, közben meg azt sem tudtam, hányas a lábam. Aztán valahogy mégiscsak odakeveredtem Békásmegyerre a casting helyszínére. Hömpölygött a tömeg, mindenki idejött. Azt hittem, hogy már több cigány nincs is városban, mert mindenki itt van. Annyit tudtam, hogy nekem Kotroczó Róberthez kell mennem, akkor lövésem sem volt, ki az. Ő a hírigazgató. Meg a Kolosi Péterhez, aki a programigazgatónk, és most már a vezérigazgató- helyettesünk. Ők együtt castingoltak.

Mi lett a casting vége?

Bementem valamikor késő délután. Volt egy általános intelligenciateszt meg egy elbeszélgetés. Végül elértem az utolsó vonatot, később hívtak újra, hogy átmentem az első rostán, jöhet a következő kör. A végén egyéves gyakornoki ösztöndíjprogramban vettem részt az RTL-nél. Én voltam a hivatalos lábatlankodó az RTL-ben, mert időközönként egy hét, egy hónap után mindig átmentem egy másik műsorhoz, így a csatorna összes műsorát megnézhettem. Valaki mindig odaszólt a szerkesztőségbe, hogy megy a csávó. Kaptam százezer forint bruttó ösztöndíjat egy éven keresztül.

Ösztöndíjasként kibekkelted az első évet. Mit ajánlottak az RTL-ben?

A hírigazgatóságon Kotroczó Róbert ajánlott egy állást, hogy dolgozzak a híradóban és legyek gyártási munkatárs. Fantasztikus szakemberekkel dolgozhattam együtt. Hihetetlen jó érzés volt. A hírigazgatóságon körülbelül háromszázan vagyunk. Ebből a háromszáz emberből kétszáznak gyártásként nagyon sokszor én mondtam meg, hányas a lábuk, vagyis azt, hogy aznap mit kell csinálniuk.

Hogy fogadták ezt tőled?

Nekik ezzel nem volt bajuk. Nekem volt vele bajom, pontosabban én sem tudtam, hogy bajom lesz ezzel. A hírigazgatóságon dolgozó emberek hetven százalékát két hét alatt vérig sértettem. Kaptam egy hatalmas lovat magam alá, ami úgy elszállt velem, mint az állat. Lövésem sem volt, hogy mi ez a feladat, gyártási munkatárs. Élő híradót kellett készíteni. Megbántottam az összes vágót, operatőrt és technikust; a vezérlőben mindenkit, sőt egy csomó riportert és szerkesztőt is.

Orsós

Miért pont a Fókuszban kötöttél ki végül?

Mondták.

Mondták, hogy oda kell menned, holnaptól ott dolgozol?

Körülbelül igen. A hírigazgatóságon a gyártás elsősorban híradóval foglalkozik, de a hírigazgatósághoz tartozik még egy csomó másik műsor is. Van olyan, ami már nincs, de még mindig van a XXI. század, a Házon kívül, a Fókusz és a Fókusz plusz is. Egy ponton túl szükség volt a Fókuszban egy olyan emberre, aki gyártási tevékenységet is tud végezni. Levesz valamennyit a híradógyártásról. Áttettek oda. Úgy tűnt, hogy ott jó helyem lesz. Ez hét vagy nyolc éve volt, azóta ott vagyok.

Fontosnak tartod, hogy legyen Magyarországon a mainstream médiában roma származású műsorvezető?

A kereskedelmi televíziók ezt nem nagyon preferálták még, de szerintem csak idő kérdése. Ezt a kérdést nem nekem kell feltenned, hanem a kereskedelmi televíziók vezetőinek, de én nyitott vagyok arra, hogy gondolkozzunk együtt.

Teljes interjú a Szabad Európa oldalán

Nem kívánatos a roma focicsapat a a besenyőteleki focipályán! – állítja a Danko SC elnöke

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.