„A magyar vezetés sem tart örökké. Előbb-utóbb lesz változás” – vélte Petr Pavel új cseh államfő

Beiktatták hivatalába csütörtökön délután Prágában Petr Pavel új cseh államfőt. Az ünnepélyes beiktatásra a prágai Hradzsin gótikus Ulászló-termében a cseh parlament két házának együttes ülésén, több mint nyolcszáz vendég jelenlétében került sor – írja az MTI.

Veszélyben az „Orbán, a híd” szerep?

Többek közt a V4-ek – Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia – halódó együttműködéséről kérdezték Petr Pavel cseh elnököt -aki január végén fölényesen megnyerte a cseh elnökválasztást az Orbán Viktor szövetségesének számító Andrej Babišsal szemben- a francia Le Monde-nak adott interjúban. A politikus azt mondta, nagyon komoly vitának kell következnie a csoport jövőjéről.

A magyar vezetés sem tart örökké. Előbb-utóbb lesz változás

– idézte 2 napja a Népszava Petr Pavelt, aki arról is beszélt, hogy azért szállt be a politikába, hogy

Csehország nehogy az orbáni útra térjen.

A beiktatás….

Miután az új államfő Milos Vystrcil, a parlamenti felsőház elnöke előtt letette az alkotmány által előírt fogadalmat, majd aláírta azt, a Hradzsin felett felvonták a köztársasági elnöki lobogót. Az elnöki zászló akkor leng a Hradzsin felett, amikor Csehországnak van államfője, és az az ország területén tartózkodik. Az elnök külföldi útjai során a zászlót bevonják. Az eskütétel után felhangzott a cseh himnusz, és a Hradzsin melletti Petrín dombon 21 ágyúlövés dördült el. A cseh köztársasági elnök megbízatása öt évre szól.

A 62 éves új cseh államfő hivatásos katona volt egész életében, hadseregtábornoki rangban vonult nyugdíjba. Petr Pavel, aki az 1993-ban létrejött Cseh Köztársaság negyedik államfője, beiktatása után rövid beszédet mondott.

A független és párton kívüli Pavel a januári közvetlen elnökválasztás második fordulójában megkapta a szavazatok 58,32 százalékát, ami 3 359 151 voksot jelent. Ellenfele, Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke 2 400 046 szavazatot, azaz a voksok 41,6 százalékát kapta.

Az eskütételi ceremónia

további részeként az új államfő köszöntötte a Hradzsin udvarain és a vár előtti téren összegyűlt több ezer lakost, majd virágokat helyezett el Tomás Garrique Masaryk, Csehszlovákia alapító elnökének a Hradzsin előtt álló szobránál. Kora este ellátogat a várban lévő Szent Vitus-székesegyházba, ahol ökumenikus szertartáson vesz részt és jelképesen fejet hajt Szent Vencel fejedelem, a cseh állam nemzeti patrónusának ereklyéje előtt. Arról beszélt:

a csehek megválasztásával kijelentették, hogy „elég a káoszból”, valamint hogy azt szeretnék, hogy az értékalapú politizálás kerüljön fókuszba az országban.

Petr Pavel beiktatási ceremóniája szerényebb, mint elődjeié volt. Az új elnök kérésére mellőzték a katonai díszszemlét, és a beiktatás utáni nagy fogadást is. A mintegy háromezer vendég ezúttal egy pohár borra kapott meghívást a Hradzsin Spanyol-termébe.