Polt újra nekimegy Gyurcsány titkosszolgáinak

Polt a „democsokrácia" egyik tartó oszlopa

Újra nekiszalad a Polt Péter vezette Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetőinek. Álláspontjuk szerint megkérdőjelezhető a tavaly szeptemberben hozott jogerős ítélet – értesült a Magyar Idők.

Eddig nem jött be, most új eljárás indul

A kérelmet a Legfőbb Ügyészség képviseli a Kúria előtt. A bíróság akár új eljárásra is kötelezheti a Fővárosi Ítélőtáblát, amely felmentette a vádlottat. A büntetőeljárási szabályok szerint a felülvizsgálatnak a bíróság jogerős ítélete ellen akkor van helye, ha az ügydöntő határozatot a bíróság törvénysértő módon hozta meg.


Amennyiben a Kúria osztja az ügyészség álláspontját, hatályon kívül helyezheti az ítéletet, és új eljárásra kötelezheti az ítélőtáblát. Ebben az esetben bármi megtörténhet, azaz akár újból fordulhat a kocka, és – miként egyszer már az először lefolytatott elsőfokú eljárásban – ismét kimondhatják Galambos, Laborc és Szilvásy bűnösségét.

A kémper először 2013-ban jutott el ítélethirdetésig. Akkor a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa Galambos Lajossal szemben – aki 2004 és 2007 között volt az NBH főigazgatója – kémkedésért két év tíz hónap börtönt szabott ki. Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért két év tíz hónap szabadságvesztéssel sújtották, Laborc Sándort, Galambos hivatali utódját pedig hivatalos személy által elkövetett bűnpártolásért egyéves börtönbüntetésre ítélték, ám büntetése végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették.


Második nekifutásra a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa mind a négy vádlottat felmentette, az ügyészség fellebbezése miatt azonban ismét az ítélőtáblára került az ügy, a táblabíróság pedig helybenhagyta a „második” elsőfokú ítéletet, azaz a vádlottak szabadon és büntetlenül távozhattak.

Polt Péter: “valódi nyomozás” folyik – ezt bizonygatni kell?

Korábbi cikkekKövetkező cikk

Megosztás

További cikkek
Egy gombnyomás és élethosszig támogathatja kedvenc egyházát
Egy gombnyomás és élethosszig támogathatja kedvenc egyházát

A kizárólag az egyházaknak felajánlható lehetőséggel a személyi jövedelemadó új szabálya biztosít lehetőséget Eszerint az adóhivatal addig folyósítja az érintett...

„Minek nevezzelek?”

Nevet keresnek a Fővárosi Állat- és Növénykert három hónapos gorillakölykének, a szavazatokat csütörtök délig várják. Három név Az érdeklődők az...

Gőgös Zoltán: nem is érdekel tovább a politika, ha nem sikerül Orbánt megbuktatni
Kubatov-listát készít a Nemzeti Agrárkamara?

A Fidesz választási listáján előkelő helyen szereplő Győrffy Balázs vezette Nemzeti Agrárkamara tagjait telefonon rendelik a helyi irodákba ügyintézés címén....

Bezár