Rendkívüli halálesetek helyszínei Szegeden – Detektívtükör a falon

Kriminalisztikai oktató kabinetet alakított ki a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság, a joghallgatók és a frissen végzett hivatásos állomány képzését szolgáló létesítményt szerdán adták át Szegeden. Minden ami fontos: detektívtükör a falon.

Gyakorlatérzékeny szakmák egymáskőzött

Polyák Zsolt megyei rendőrfőkapitány az ünnepségen azt mondta, a bűnüldözés és a jogászi hivatás folyamatos, szakszerű képzést követelő “gyakorlatérzékeny” szakma.
A rendészettudomány és a jogtudomány ötvözésével létrehozott oktatási kabinet lehetőséget teremt a kriminalisztikai gondolkodásmód megismerésére, elsajátítására.

Oktatótermek a bűn nyomában

A szegedi határrendészeti kirendeltség épületében két, vagyon elleni bűncselekmények helyszíneinek beállított, egy-egy élet elleni bűncselekmények és rendkívüli halálesetek helyszíneit szemléltető termet, valamint egy bűnügyi technikai laboratóriumot alakítottak ki. Ezeket két krimináltaktikai oktatóterem egészíti ki, amelyek közös falsíkján elhelyezett detektívtükör segítségével az egyikben felismerésre bemutató helyiség, a másikban pedig egy kihallgatóiroda kapott helyet – tudatta a dandártábornok.
A kabinet elsődleges feladata támogatni a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) jogászhallgatóinak, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem frissen végzett rendőrtiszti állományának gyakorlati képzését – közölte a főkapitány.
Polyák Zsolt kifejtette, a gyakorlati helyet szeretnék alkalmassá tenni az online oktatásra is.
Görög Márta, az SZTE jogi karának dékánja hangsúlyozta, az országban egyedülálló oktató kabinet végigviszi a hallgatókat a nyomozati eljárás egészén, lehetőséget teremt arra, hogy a leendő jogászoknak átadják a rendőrségen felhalmozott tapasztalati tudást.

A nyomozótiszt legfontosabb készségei

1. képes a gazdasági jellegű bűncselekmények felderítése és bizonyítása terén eredményes munkavégzésre;

2. képes helyi szervezetek szintjén az illetékességi terület bűnügyi helyzetének elemzésére, értékelésére;

3. képes a bűncselekmények megelőzésére, felderítésére irányuló munka és az együttműködés megszervezésére;

4. alkalmas ideiglenes szervezet munkájának vezetésére különös tekintettel a gazdasági bűncselekményekre;

5. képes a feladatához, valamint a szervezeti egysége számára szükséges bűnügyi elemzések végzésére. (europasz.eu)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(A nap hírei)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.