Connect with us

Banánköztársaság

Rokonok – Móricz Zsigmond fantasztikus művének sajátos aktualitásai

Megosztás

A plágium-vád elkerülése érdekében mondom, hogy Móricz Zsigmond fantasztikus művének sajátos aktualitásairól lesz szó. A kurrens polémiát Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, egyben hatpárti ‘kvázi’ miniszterelnök-jelölt ténykedése váltotta ki.

Szanyi Tibor: Amikor egy kormány idiótának mutatja magát….
Megosztás

A plágium-vád elkerülése érdekében mondom, hogy Móricz Zsigmond fantasztikus művének sajátos aktualitásairól lesz szó. A kurrens polémiát Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, egyben hatpárti ‘kvázi’ miniszterelnök-jelölt ténykedése váltotta ki. ‘Hősünkről’ persze simán feltételezem, hogy ezt a cirkuszt az öntömjénezés kedvéért pödörte ki, személyes értékelésemben viszont csak egy bugyuta sztori kerekedik.

A háttérről annyit,

hogy a polgármester egy video-interjúban szörnyűködött önmagán, hogy t.i. sógornőjének a férje állítólag nagy árkülönbséggel, ám egy kisebb összegű (tervezési) megbízást nyert el az általa vezetett várostól, s ő ennek nem örül. Megpróbálta ugyan lebeszélni a kedves rokont a győzelméről, ám ez nem sikerült, s a mai jogi állapotok közepette tudomásul kellett vennie az eredményt. Alighanem ezzel a felmelegítéssel újraélesztette a konkrét helyi vitát, s a fideszes ellenzéke ismét gőzerővel támadt a döntően jobbikos hátterű ellenzéki városvezetőre, aki előremenekülés gyanánt élete dobogós baromságát kegyeskedett elővezetni:

“Mostantól ne kaphassanak közpénzeket a politikusok rokonai!” (sic!)

A bohózat része, hogy az őt ádázul és rokoni mutyival piszkáló fideszes ellenzéke ezt sem szavazta meg.

Ám kevésbé fontos, hogy ki mit szavaz, vagy nem szavaz meg, nézzük inkább a javaslatot!

Elsőre azt vágná rá az ember, hogy nagyon helyes, sőt, ne csak a rokonok, hanem a politikusok se kaphassanak közpénzeket, azonnal megszabadítva őket minden tiszteletdíjuktól!

No, de félre a – nem is – tréfával!

Közelebbről nézve erős kétségeim vannak, vajon a rokoni szálak feltétlenül pozitív kapcsolatokat takarnak-e? Ha csak a válások számát, avagy azt nézzük, hogy az egyik regnáló magyar miniszter volt férjét a hatóságok éppen körözik, már nem annyira evidens a rokonság, mint bensőséges korrupciós tényező. Sőt, az ország legkorruptabb vagyonszerzőjének tekintett Mészáros Lőrinc sem rokona semelyik politikusnak, minthogy azonban mátkája, Várkonyi Andrea alighanem hamarosan rokonává válik, ezért aztán a volt férj, azaz Bochkor Gábor most retteghet, nehogy egy fillér közpénzbe is bukkanjon, mert le fog rá sújtani Márki-Zay nagyeszű ötlete.

Szóval, Márki-Zay legfőbb tétele, hogy a politikusi rokonság a korrupció melegágya

Rögtön jön is a kérdés, hogy tehát ki minősül rokonnak? Szerintem a sógornő férje nem. Mármint törvényileg. Ám nosza, induljon a nemzeti totó, hol húzzuk meg a határt? Mindenesetre Mészáros megnyugodhat, ő továbbra is kasszírozhatja a sok-sok közpénzt, milliárd forint számra, végtére is nem politikus-rokon. ‘Hősünktől’ tehát nem kell tartania.

Második kérdés, hogy mi minősül ‘közpénzek’-nek?

A családi pótlék? A közalkalmazottak bére? Vagy csak a munkával, teljesítménnyel – remélhetőleg – megszolgált közbeszerzések?

Továbbá, mi a probléma földrajzi tartalma?

Egy szabolcsi illetőségű országgyűlési képviselő sógornőjének zalai férje ne pályázhasson egy komáromi önkormányzatnál semmire?

Attól tartok, ezekre a kérdésekre Márki-Zay csak ellentmondásosan hablatyolna.

Sokan aligha szeretnénk olyan országban élni, ahol a megválasztottak rokonai – úgymond – ‘önhibájukon kívül’ automatikus hátrányba kerülnek. Igaz, olyanban se, ahol ez automatikus előnyöket jelent. Egy okos és bátor polgármester azonban inkább azon törné a fejét, miként lehetne esetleg még nagyobb átláthatóságot biztosítani az általa vezetett önkormányzat működésében.

Ugyanis, ha mindenki számára kristálytiszta a történések sora, akkor a kukacoskodóknak nyugodtan lehet mondani, hogy ‘jólesz’!

Számomra ilyen a szocializmus.

Kapcsolódó

 

rokonok

Szerző

1 Comment

1 Comments

  1. Pingback: Szanyi Tibor: Rokonok – Móricz Zsigmond fantasztikus művének sajátos aktualitásai - Igen, szocializmust! Igen Szolidaritás

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük