Sorting by

×

Romániában is megjelent a gyerekek körében terjedő ismeretlen eredetű májbetegség

A román egészségügyi tárca közleménye szerint egy ötéves, Ilfov megyei gyerek az első azonosított beteg az országban, aki a jelenleg ismeretlen eredetű májbetegség miatt szorul kórházi kezelésre. Az említett kislányt április 4-én utaltak be heveny májgyulladással egy bukaresti kórházba.

A páciensnél az ismert vírusos májgyulladások egyik típusát és autoimmun betegséget sem sikerült beazonosítani

A gyermek nem járt külföldön, nem került érintkezésbe egyik olyan gyanús májgyulladásos esettel sem, amelyről az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számolt be. A páciens tüneti kezelést kap, állapotát sikerült stabilizálni

– áll az MIT közleményében. A bukaresti minisztérium azért jelentette az esetet, mivel a tünetegyüttes (májelégtelenség, sárgaság és 500 U/l feletti transzamináz-szint egy vírusmarkerek nélküli májgyulladásos gyermeknél) megfelel a WHO által közölt leírásnak.

Az ENSZ szakosított szervezete szombat este számolt be arról, hogy „ismeretlen eredetű heveny májgyulladásˮ legkevesebb 169 esetét jelentették tucatnyi európai és amerikai országból.

A kgyerekkorú páciensek közül tizenheten májtranszplantációra szorulnak, és már egy haláleset is volt

Az első megbetegedést Nagy-Britanniából jelentették, ahol eddig 114 gyermek fertőződött meg a rejtélyes kórral.

A szakértők azt valószínűsítik, hogy egy adenovírus áll a háttérben, amellyel szemben – normális körülmények között – első életéveikben ellenállóvá válnak a gyermekek, ezt azonban a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások megakadályozták – írta a Mediafax hírügynökség.

A román Adevarul című lap a májgyulladás korai felismerésének fontosságára figyelmeztető Mihai Craiu gyermekorvost idézi, aki szerint

éppen azért fontos, hogy a szülők idejében felismerjék a sárgaságot és azonnal orvoshoz vigyék a kisgyerekeket, mert a most megszaporodott eseteknél a kórokozó egyelőre ismeretlen, és félő, hogy a nagy választékban kapható, sokat reklámozott májvédők keveset segítenek.

VIA magyarnarancs.hu

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.