A gyerekek és a Covid-fertőzés – hitek és tévhitek

Mára megdőlt a kezdetben élő babonás elképzelés, hogy a Covid-19 csak elvétve támad fiatalokra, mert ez az idősek betegsége. Egyre több és több fiatalról hallani, aki megkapta a gyilkos kórt és már az sem titok, hogy a járvány ott van a gyerekek között is. 

Egy friss kutatásról

Kínában több mint 2000 vírusos gyermek vizsgálata során kiderült, hogy a csecsemők különösen kivannak téve súlyos fertőzés kialakulásának.  A gyermekek és a vírus kapcsolatának eddigi legnagyobb vizsgálata azt találta, hogy bár a legtöbbjüknél enyhe, vagy mérsékelt tünetek jelentkeznek, kis százalék – különösen a csecsemők és az óvodások – esetében nagyon súlyos veszélyekkel is járhat a fertőzés. A  tanulmány nyomán megszerzett tudás segítheti az egyes országok szak- egészség- oktatáspolitikai stratégiáinak kialakítását, gondolunk itt az iskolabezárásokra,  kórházi kapacitás felkészítésekre, illetve az esetleges oltások elrendelésére is.

 

covid
illusztráció Városi Kurír

 

A covid-vizsgálatban résztvevő gyermekek körülbelül felének enyhe tünetei voltak, például láz, fáradtság, köhögés, esetleg hányinger, vagy hasmenés. Több mint egyharmada – körülbelül 39 százaléka – közepesen beteg lett, további tünetekkel, köztük tüdőgyulladással, vagy tüdőproblémákkal, amelyeket CT-vizsgálat tárt fel, de légszomj nélkül. Körülbelül 4 százaléknak egyáltalán nem voltak tünetei. De 125 olyan gyermek volt – csaknem 6 százalék -, akiknél nagyon súlyos betegség alakult ki, és egy megerősített koronavírusos fertőzésben szenvedő 14 éves fiú meghalt – mondta Shilu Tong, a tanulmány  szerzője.

“Valójában ez azt jelenti, hogy a kórházaknak fel kell készülniük néhány gyermekbetegre, mert nem zárhatjuk ki teljesen a gyermekeket. A legfontosabb következtetés, hogy a gyermekek is olyan arányban fertőzöttek, amelyek hasonlóak lehetnek a felnőttekéhez, esetükben viszont sokkal kevésbé súlyos a következmény , de még a gyerekeken belül is számos betegség van,  amely esetben szükség lehet agresszívebb terápiára. “

– mondta Dr. Srinivas Murthy, a British Columbia Egyetem gyermekgyógyászati ​​docense, aki nem vett részt a gyerekekkel fogalakozó covid-tanulmány elkészítésében. Fejeződik be Pam Belluck cikke a The New York Timesben

Itthonról

 

covid

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük