Az ügyészség emberrablás miatt nyomozott Salvini ellen, aki ezért beengedte a menekülteket

Megoldódott a napok óta tartó embertelen szituáció: Matteo Salvini szélsőjobboldali olasz belügyminiszter engedélyezte, hogy olasz földre lépjen az a 134 menekült a Catania kikötőjében veszteglő hajóról.

Salvini, aki szó szerint arra használta az augusztus 15-e óta a hajón rekedt embereket, köztük betegeket és gyerekeket, hogy az EU-t zsarolja velük, nem azért tett így, mert belátta, hogy nem helyes, amit eddig művelt, hanem azért, mert az olasz ügyészség többek között emberrablás miatt kezdett nyomozást az ügyben.

A Diciotti nevű hajó majdnem egy hete, hétfő óta vesztegelt a kikötőben, mivel a Liga vezetője, a szélsőjobbos belügyminiszter közölte, hogy csak akkor engedi ki az embereket a partra, ha más európai országok előre bevállalják, hogy otthont adnak nekik. A populista politikus az elmúlt hat napban annyit engedett, hogy előbb hagyta partraszállni a szülei nélkül utazó 27 gyereket, majd szombaton azt a 16 felnőttet is kiengedték, akikről az orvosok megállapították, hogy azonnali kezelésre szorulnak.

Az agrigentói főügyész szerdán indított nyomozást, miután hétfőtől számítva letelt az a 48 óra, ami után az emberi jogok európai konvenciója szerint szabadon kell engedni a menedékkérőket, hogy azok menekültstátuszért folyamodhassanak. Miután szerdán ügyészek látogattak a hajóra és megállapították, hogy a belügyminiszter utasítására ott embereket tartanak fogva akaratuk ellenére, elindult a nyomozás. Pénteken már a római belügyminisztérium épületében is megjelentek a nyomozó ügyészek, több embert kihallgattak, és azt sem zárták ki, hogy maga Salvini is sorra kerülhet.

Az olasz belügyminiszter végül becsinált

A populista politikus ki is írta a Facebookjára, hogy “…büszkén várom, hogy letartóztassanak, mert az olasz határ megvédéséért harcolok.” Aztán amikor kiderült, hogy tényleg vádat fognak emelni ellene, és akár tényleg le is tartóztathatják, egyből visszavonulót fújt.

A 134 hajón maradt emberből 20-at fogad be Albánia, 25-öt Írország, a többiről pedig az olasz katolikus egyház fog gondoskodni.

Az olasz ügyészség most megmutatta, mi a különbség a demokrácia és az orbánizmus között

Ha eddig nem értetted volna, Orbán miért szüntette meg vaskézzel a független intézményeket és hatóságokat, most egyből világos lett. Az olasz- és a magyar demokrácia minősége közötti különbséget még az ügyészségi nyomozás tényénél is sokkal jobban demonstrálta Salvini reakciója. A belügyminiszter hiába idegengyűlölő, szélsőjobbos retorikájú, populista, illiberális, hiába népszerű és van hatalmi pozícióban, hiába akkora Facebook-politikus, hogy először oda írta ki, hogy “tessék, tartóztassatok le!”, vagyis hiába néz ki bizonyos távolságból úgy, mintha a magyar kormány egyik erős embere lenne, végül is alávetette magát egy demokratikus ellensúlynak és ha fogcsikorgatva is, de engedett.

(Forrás: 444)

Kapcsolódó:

Az olasz baloldal tüntetést szervez Orbán és Salvini találkozója miatt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük