Sertéstetemek úsznak a Dunában

Az afrikai sertéspestis vírusának a jelenléte kétségbeesett akciókat vált ki a román gazdákból: az elhullott sertéseket a Dunába dobják, hogy a többi – még egészséges – jószágukat ne kelljen levágniuk a hatóságok parancsára – írja a Magyar Hang.

Az előírások szerint ugyanis, ahol megjelenik a kórokozó, ott el kell pusztítani minden sertést, amely kapcsolatba kerülhetett vele. Európa második legnagyobb sertésfarmján, Tichileşti-ben például több mint 140 ezer sertés kényszervágását rendelték el.

A megyében további két farmon is igazolták a vírus jelenlétét. Gicu Drăgan, a Brăila megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője szerint a Duna vizében terjed a fertőzés. Hasonló a helyzet Tulcea megyében is, ahol legalább hét fertőzési gócot találtak.

A Nemzeti Liberális Párt által a közösségi oldalra kitett, fotóval bizonyított bejegyzés szerint a „Duna deltája tele van afrikai sertéspestisben elhullott állatok tetemével”.

Eddig már leöltek 130 ezer állatot, miután tizenegy megye 159 településéről jeleztek fertőzéseket.

Az Antena 1 televízió szerint sok helyen a gazdák kétségbeesésükben levágják egészséges állataikat is (mely egyetlen jelentős vagyonuknak számít), hogy legalább valamennyi pénzt keressenek a húsból.

(Forrás: Magyar Hang)

Kapcsolódó:

Bulgária kerítést épít a román határra – a sertéspestis ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük