Soros György: Orbán Viktor a fehérorosz diktátor legjobb tanítványa

Interjút adott a Magyar Narancsnak Soros György, ami teljes egészében az augusztus 19-én megjelenő számban lesz olvasható, egy rövid részletet közzétettek a beszélgetésből.

Kilencvenedik születésnapja alkalmából kereste meg a portál Soros Györgyöt, hogy alapítványainak helyzetéről, a CEU elüldözéséről, az Európai Unióról és Magyarországról alkotott véleményéről érdeklődjünk. Az üzletember írásban, magyarul válaszolt a kérdésekre.

Csalódott, vagy….?

A 90 éves magyar származású amerikai üzletembert többek között arról kérdezték, hogy csalódott-e eddigi munkájának eredményében, a nyílt társadalom eszméjében.

Nem érzek csalódottságot. Amikor 1989-ben megdőlt a kommunista uralom – és ebben az alapítványaim és az általam támogatott ellenzéki értelmiségiek is fontos szerepet játszottak –, tudtam, hogy a történelem nem ért véget. 1989 nyarán, a dubrovniki Interuniversity Centerben tartott előadásomban a nacionalizmust neveztem meg a kommunizmus bukása utáni egyik legnagyobb veszélynek.

Ezért is hoztam létre a Közép-európai Egyetemet, hogy mindig legyenek olyan tanult emberek, akik a konfliktusok idején is szót értenek egymással.

A nyílt társadalom nem csak és nem is elsősorban nyitott határokat jelent:

„A nyílt társadalom ellentéte a provincializmus, a dogmatizmus, az elbizakodottság. Aki dogmatikus, aki a tények ellenére is azt teszi, amit jónak lát, az nem tűri az ellentétes véleményt, semmibe veszi a másik embert”.

CEU

A CEU elüldözése az első lépése volt az akadémiai szabadság megfojtásának Magyarországon, amit azután az Akadémia tönkretétele követett, az egyetemek úgynevezett privatizációja, az egyetemi autonómia elvétele.

Arra a kérdésre, hogy miért kellett a Nyílt Társadalom Alapítványnak is távoznia Budapestről, az üzletember azt felelte:

„Az önkény nem tűri a kritikai gondolkodást, retteg attól, hogy a társadalomban vannak olyan intézmények, amelyek feladatuknak tekintik a mindenkori hatalom ellenőrzését”.

És mivel

„a társadalmat tisztességes rendszerekben csak a jog védi, ezért kell folyamatosan harcolni azért, hogy a jog egyenlő védelmet nyújtson minden állampolgárnak”

– jegyezte meg Soros György.

Lukasenka és az ő példája….

Amikor elüldözte az alapítványt és az egyetemet, Orbán nem tett mást, csak Lukasenka példáját követte: először Fehéroroszországban tiltották be az alapítványt, és Lukasenka volt az, aki elüldözte a European Humanities Universityt Minszkből.

Úgy tűnik, Orbán Lukasenka legjobb tanítványa.

A teljes interjút elolvashatják a kivételesen szerdán a polcokra kerülő Magyar Narancsban, vagy online, ha előfizetnek a lapra digitálisan!

Forrás: magyarnarancs.hu/24.hu

szanyi

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Soros György: Orbán Viktor a fehérorosz diktátor legjobb tanítványa

  • 2020.09.12 - 21:17
    Közvetlen hivatkozás

    Tisztelt volt magyar Soros bácsi. . SZégyeld magad ,hogy a magyarok ellen politizálsz. Miért te akarod eldönteni hogy europa különbözö nemzetek állama legyen.. Azt kivánom neked hogy a te hàzad körül alakitsanak ki menekült migrâns táborokat..

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük