Itt az igazi Soros-terv - Városi Kurír

Sorting by

×

Itt az igazi Soros-terv

Soros György szerint Európa léte forog kockán. A helyzet kialakulásában a menekültválság is közre játszott, amelyet gátlástalan vezetők még olyan országokban is ki tudtak használni, ahová szinte egyáltalán nem érkeztek menekültek – írja Soros György Project Syndicate-en megjelent írásában, amelyet a hvg.hu közölt.

Hirdetés

Soros szerint Európának a túlélésért radikális lépésekre van szükség, amelyekre javaslatokat is tesz.

“Az EU három súlyos bajjal néz szembe: a menekültválsággal, a gazdasági fejlődést akadályozó megszorításokkal és a dezintegrációval, amelynek első példája a Brexit. Mindenekelőtt a menekültválságot kell kezelni.

Mindig az volt az álláspontom, hogy a menekültek szétosztásának teljesen önkéntes alapon kell történnie. Sem a tagállamokat nem szabad befogadásra kényszeríteni, sem a menekülteket olyan országokba irányítani, ahová ők nem akarnak menni. Sürgősen felül kell vizsgálni vagy megszüntetni a dublini szabályozást, amely felelős az Olaszországra és más déli államokra nehezedő igazságtalan terhelésért; és a katasztrofális politikai következményekért” – írja a magyar származású amerikai milliárdos.

“Az EU-nak meg kell védenie külső határait, de nyitva kell állnia a legális bevándorlás előtt. Ezzel szemben a belső határokat nem szabad lezárni. Az Európa-erőd, amely totálisan zárt mindenfajta bevándorlás előtt, nemcsak a nemzetközi és európai joggal ellentétes, de teljesen lehetetlen is.

Európa szeretne segíteni

Afrikán és a fejlődő világon, a demokratikus szándékú kormányok támogatása útján. Ez helyes, mivel ezáltal az érintett országokban javulhat az oktatás és a munkaerőpiac, vagyis polgáraik kevésbé vállalják majd az Európába vezető, gyakran veszélyes utazást.

Egy ilyen „afrikai Marshall-segély” eredményeképp nemcsak az ellenőrizetlen menekülthullám apadna el, de lehetővé válna a rendezett bevándorlás megszervezése is. Így a migráció a bevándorlók és a fogadó országok részéről is önkéntes lehet.”

Egy sikeres afrikai Marshall-tervhez

Soros szerint évente 30 milliárd euróra lenne szükség, amelynek előteremtésére egy olyan pénzügyi megoldást javasol, amellyel az EU anélkül veheti igénybe a pénzpiac segítségét, hogy közvetlen kötelezettséget vállalna akár uniós, akár tagállami szinten. A módszer hasonló az amerikai önkormányzati kötvények működéséhez, illetve a járványok elleni védekezésekhez rendezett sprint-gyűjtésekhez. Soros emellett alulról jövő, közös kezdeményezéseket szorgalmaz, illetve az uniós szervek irányítása és a civil mozgalmak kombinálását.

A lényeg, hogy Európának radikálisan kell cselekednie a túlélésért. Újra fel kell találnia magát.

A filantróp szerint a területi dezintegrációt is kezelni kell. Az EU-t olyan szervezetté kell tenni, amelyhez az épp a kiválás útjára lépett Nagy-Britannia ismét csatlakozna. Ez egy olyan Európa lenne, amelyben egyértelműen megkülönböztetjük az uniót és az eurózónát, de azt is be kell vallani, hogy az euróval súlyos gondok vannak, amelyeket meg kell oldani.

A többsebességes Európa helyett szerinte többsávos Európát kell építeni, amelyben a tagállamoknak több választási lehetősége van.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

Nemhiába építenek börtönöket – a Fidesz Stop-Soros törvénye biztosítja a kívánt létszámot

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.