Szakad a Jobbik – Dúró visszaadja a mandátumát – Újabb pártot zabál fel a Fidesz?

Kedden este jelentette be Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a párt frakcióülése után tartott sajtótájékoztatón, hogy Bizalomvesztés miatt kizárták Dúró Dórát a Jobbik országgyűlési frakciójából.

Toroczkai László belengette a pártszakadást

“A frakció titkos szavazással, 20 igennel, 4 nemmel, valamint 1-1 tartózkodással és érvénytelen szavazattal döntött így. Nem a véleménykülönbség, hanem a kongresszus után történtek miatt döntöttek így. (…) Azzal ugyanis, hogy csatlakozott a Toroczkai László által alapított “platformhoz”, legitimálta azt, amit bomlasztásnak tartanak.

-mondta a szóvivő.

Toroczkai közösségi oldalán reagált:

Dúró Dórát ma kizárták a Jobbik parlamenti frakciójából. Egyetlen bűne, hogy volt bátorsága elnökhelyettes-jelöltként mellém állni az elnökválasztási kampányban, pedig az alapszabályt éppen azért módosították, mert arra számítottak, hogy a párt első vonalából úgysem mer senki velem párban indulni.

Dúró Dóra a mai napig arról beszélt, hogy a Jobbikot egyben kell tartani, mert az ő élete is ennek a mozgalomnak a részévé vált. Mától nincs értelme többet erről beszélni. Előre kell tekinteni. Húsz évvel ezelőtt a MIÉP-ben kezdtünk politizálni, aztán hosszú évek mozgalmi munkája után sokan a Jobbikban folytattuk.

A pártok jönnek, mennek. Születnek és elmúlnak. A bajtársi közösség azonban marad. Mi itt voltunk, vagyunk és leszünk. Egyszerűen magyarok. Mi Magunk.

https://www.facebook.com/laszlotoroczkai/posts/968801966634430

Novák Előd sem hagyta szó nélkül felesége kizárását:

“A 46%-os kongresszusi eredmény túl sok ahhoz Vona Gábor és bábjainak szemében, hogy megtűrjék Dúró Dórát a Jobbikban, hiszen gondolnak a két év múlva következő tisztújításra is: többé nem kockáztatnak, ennyire azért nem demokratikus párt.

Hatalmuk bebetonozása tehát fontosabb a Jobbik sikerénél, ezért képesek inkább a párt legnépszerűbb politikusnőjét is kizárni koncepciós eljárással.

Büszke vagyok Dórira, hogy vállalta elveit. Nálunk többet talán senki sem kockáztatott, sőt veszített a Jobbikban meggyőződésének felvállalása miatt. Ander Balázstól Z. Kárpát Dánielig sok elvtelen mameluk ül a frakcióban, akik soha semmit nem képviseltek, csak bólogatnak mindenhez: hogy az LMP az új SZDSZ, vagy hogy velük kell koalíciózni, nem számít, mindent és az ellenkezőjét is támogatnak, ha a pártvezetés mondja.

A “titkos” szavazás pedig olyan a frakcióban, hogy egy nagy kerekasztalnál mindenki figyeli a mellette ülőt, hogy mit ír a szavazólapra (mert még csak nem is ikszelni kell). Nem csoda tehát, hogy ide jutottunk.

Dúró Dóra szintén a facebookon posztolt:

Méltósággal tudomásul veszem, de megdöbbentett a bajtársaknak hitt frakciótársak konkrétumok nélküli, koncepciós döntése, főleg azok után, hogy a 46%-os kongresszusi támogatás nyomán létrejött második Jobbik-platform szimbolikus támogatása során is úgy nyilatkoztam:

“Bízom benne, hogy az elnökség a mostani platform energiáját is be tudja csatornázni, helyet talál neki nemzeti néppártunkban, de ha másként dönt, azt tiszteletben tartom, s akkor a magam részéről kiszállok a platformból. Miként a kongresszus eredményét sem kérdőjeleztem meg, a platform az én értelmezésem szerint épphogy a demokratikus döntés szoros eredményének leképeződése.”

Sokszor kerültem olyan helyzetbe a politikában, amikor a bátorságomat próbára kellett tennem, de mindig arra gondoltam, hogy csak így lehet különbnek lenni, ha az ember nem fél. Tudom, hogy sokan azt gondolják, hogy félek akár kilépni a politika világából, de ez nem így van: sok csalódás után az elmúlt hónapokban már többször közeli realitássá vált számomra, hogy mással foglalkozzak, és el is kezdtem például intenzíven angolt tanulni, felsőfokú nyelvvizsgára készülve, hogy készen álljak egy civil életre, három gyermek édesanyjaként is.

Kész vagyok tehát visszaadni a mandátumomat.

A platform elhagyását sem azért helyeztem kilátásba, mert féltem volna az egyébként szerintem jogtalan következményektől, hanem mert számomra tényleg a Jobbik egyben tartása volt a legfontosabb, mindenkinek ezt akartam üzenni. Úgy látom, nem mindenki ezt a szempontot helyezi előtérbe…

Ha a félelem vezérelt volna, nem indulok el Toroczkai László elnökhelyetteseként. Ha a félelem vezérelt volna, nem kritizáltam volna a pártvezetést belső körben oly sokszor. Ha a félelem vezérelt volna, elkerülhettem volna ezt a helyzetet. De engem nem a félelem vezérelt, ahogy ezután sem az fog. Sokkal inkább a lelkiismeret.

Dúró Dórának lőttek – kizárták a Jobbik frakciójából

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük