Szakály: A numerus clausus nem is a zsidók ellen irányult, ezért nem tekinthető a zsidótörvények előfutárának

Szakály Sándor, mint a közpénzből fenntartott VERITAS Történetkutató Intézet igazgatója, azt állította egy interjúban, hogy “a numerus clausus pedig nem is a zsidók ellen irányult, ezért nem tekinthető a zsidótörvények előfutárának”.

A beszélgetés apropója az volt, hogy Nagy Imre szobrát eltávolították a Kossuth térről,

és a Jászai Mari térre helyezik át. A kormányzat alá tartozó intézet főigazgatója megvédte a döntést mondván

„Nagy Imre nem keveset tett azért, hogy a Rákosi-rendszer létrejöjjön és működjön”,

és valójában a forradalmat sem ő vezette, csak sodródott az eseményekkel.

1956: “Rákosit a Dunába, Nagy Imrét a kormányba!” és ma?

A főigazgató ismét kifejtette a véleményét a numerus claususról is, amely körül szerinte sok a félreértés.

Szakály elmondta, az 1920-as törvény abban az értelemben korlátozta a felsőoktatásba bekerülők számát, hogy az megfeleljen minden magyarországi nemzetiség és népfaj lakossági arányának. A főigazgató hozzáteszi ehhez, hogy a jogszabályban nem is szerepelt a zsidó szó.

Szakály érdemként emelte ki, hogy a jogszabály nem vonatkozott valamennyi egyetemre és karra

Ezzel szemben köztudott, hogy pont emiatt célozta elsősorban a zsidó hallgatókat, akiknek az aránya épp azokon a nagy presztízsű egyetemeken volt magasabb (30%), amelyekre a törvény vonatkozott. Az országos átlag 10% körüli volt.

Szakály az interjúban hamis dolgokat is állít a numerus claususszal kapcsolatban, amikor azt nyilatkozza, hogy az csak izraelita hitűekre vonatkozott, azokra nem, akik kikeresztelkedtek.

„fontos változás, hogy a törvény a zsidóságot vallási közösség helyett nemzetiségként definiálta, annak érdekében, hogy kikeresztelkedéssel ne lehessen kikerülni a korlátozást.”

Az újságíró rá is kérdezett, hogy igaz -e az a kormányzatot érő kritika, hogy a Horthy-rendszer visszaállítása lenne a cél a nemzet főterén. Szakálynak sikerül úgy nemmel válaszolnia, hogy valójában kénytelen elismerni, hogy igen – a kormány nem az 1990-es konszenzust, hanem az 1945-öst restaurálja:

„Jogos az a kormányzati koncepció, hogy nagyjából állítsuk vissza az Országház előtti terület eredeti, Magyarország szuverenitásának elveszítése előtti állapotát.”

(forrás: akibic.hu)

Kapcsolódó

Tudja, hogy mit tartalmazott pontosan a “numerus clausus” törvény? – Érdemes elolvasni, márcsak az áthallások miatt is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük