Táboroztatás megalázóan alacsony bérért - Óránként 30-131 forint marad a pedagóguszsebben! - Városi Kurír

Sorting by

×

Táboroztatás megalázóan alacsony bérért – Óránként 30-131 forint marad a pedagóguszsebben!

Négy unokámból három “táborkorú” általánosiskolás. Szüleikkel és persze az érintettekkel együtt sokat törpöltünk, hogy menjenek-e, és, ha igen melyikbe a hamarosan ránktörő nyári szünetben, ami csak picit lesz más, mint az idei tanév, hiszen nagyrészt home office-ban tanulták végig. Egyben megegyezik a választék: borsos az áruk.

Hirdetés

Nem úgy a felügyeletre kötelezettek bére!

Döbbenetesen alacsony órabérről adott számot az egyik pécsi általános iskola tanára, amikor arról írt a Facebookon, hogy a pedagógusok mennyi pénzért táboroztatják a diákokat az önkormányzat Balaton parti nyaralójában. Jancsula Dezső bejegyzése vihart kavart, ezért a Népszava újságírója pontosan milyen díjazásban részesülnek. Azt mondta:

attól függően, mennyi gyerek jut rájuk a táborban, heti 25-50 ezer forint bruttó bérre jogosultak. Ennek a nettója 17-34 ezer forint.

Miután ebből levonják a napi háromszori étkezés kétezer forintos díját hat napra (az érkezés napján csak vacsorát kapnak), marad 5-22 ezer forint. A táborban a pedagógusok folyamatos műszakban őrzik a gyerekeket, így a 168 órával elosztva kijön a 30-131 forintos, kézhez kapott órabér.

30.- / gyerek / óra

A több évtizede tanító Jancsula azt mondta, mivel egy tanárra átlagosan 8-10 gyerek jut, az órabér valójában 30 forint körül alakul. Szerinte érdemes figyelembe venni azt is, hogy nem minden órát töltenek a gyerekek felügyeletével a hét minden napján.

Ha okosan beosztják a feladatokat, akkor a Balatonon töltött idő felét kell munkával tölteni, a maradék időben – ugyan ugrásra készen, de mégiscsak – relaxálhat a kolléga, ráadásul az étkezés otthon is pénzbe kerül. Ezek alapján 120 forintra emelkedhet a táboroztatók óradíja.

Megjegyezte:

azt hallani Pécsen, hogy az önkormányzat a szakszervezet észrevételének hatására várhatóan emeli a táboroztató tanárok heti bruttóját, s ez alapján az óradíj felkúszhat 240 forintra.

A példa nem Pécs-specifikus

Az alacsony díjazás miatt nemcsak a pécsi tanárok panaszkodnak, másutt sem tud jobban fizetni az önkormányzat. Országos problémáról van szó, ami ráadásul évek óta tart, s aminek következménye, hogy egyre nehezebb tanárt találni a táboroztatásra. Persze a kívülállók gyakran a szemükre vetik,

„hogy nyaralás közben keresnek pénzt”.

Ez részben igaz, csak hát

más a nyaralás a családdal és más 8-10 kalandvágyó, egészségesen fékezhetetlen tizenévessel

– vélte Jancsula.

Ez az óradíj különösen kevés, ha figyelembe vesszük, hogy a más szakmában dolgozók milyen jól keresnek.

Miközben Jancsula Dezsővel a táboroztatásról beszélgettünk, megérkezett otthonomba a klímaberendezés éves esedékes tisztítását végző két szerelő, akik 35 perc munkáért 15 ezret kértek. Kikalkuláltam, hogy az ő nettó óradíjuk 3500 ezer forint. Ez még szezon előtti, kedvcsináló ár, egy hét múlva többet kell fizetni a rutinvizsgálatért, akkortól a szerelők óradíja 4500

-zárta írását az újságíró.

Forrás: Népszava

Saját gyűjtés

Pécsi barátunk minden évben táboroztat általános iskolás gyerekeket. A tavaly nyáron mesélte, amikor éppen dübörgött a kánikula, hogy egy alkalommal a rábízott srácokkal városnézni ment, és mit ad Isten, szembejött egy fagyizó.

A srácok közül páran kaptak is az alkalmon és beálltak a sorba, ám a nagy többség szemérmesen odébb ballagott. Mint kiderült, nem volt náluk egy fillér sem.

Barátunk persze meghívta őket egy gombócra, ami bőven felemésztette két napi jussát, de elmondása szerint nem tudta nézni a XXI. században lehetetlennek tűnő jelenetet. Többet nem mentek kirándulni a városban.

Tábor-árak 2021-ből

A taborfigyelo.hu oldalon szemezgetve minden korosztály talál magának ajánlatot. Az árakat tekintve átlagosan 40.000.- forint/gyerek költséggel kell számolniuk a szülőknek. Akiknek van Szépkártyájuk, azuk mázlista nagyszülők, hiszen mindegyik helyen elfogadják azokat a kemény magyar forint helyett.

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.