Tao-káosz és hírességek összecsapása: ha ez volt a cél, máris teljesült

Folyamatosan követjük a színházak tao-támogatásának megszüntetéséről szóló híreket.  A Kurír többször szemlézte Alföldi Róbert színész-rendező friss interjúit is, amelyekben kifejtette sarkos véleményét az ügyről. Amint várható volt, a kormány újabb húzása ellentéteket szít a színházi élet fontos szereplői között is.

Szégyenteljesen viselkedtünk

“Munkál a csak azért is” – címmel olvashattuk Nagy Gergely Miklós interjúját Alföldi Róberttel a Magyar Narancsban. “Szégyenteljesen viselkedtünk” – mondta ebben a beszélgetésben Alföldi. – “Nézze, a tao megszüntetésének szándéka nem volt titok. A magyar színházi élet hivatalos ura évek óta mondja, hogy gyűlöli ezt a támogatási rendszert, és mindent el fog követni azért, hogy megszűnjön. Ebből nem csinált titkot.”

Máté Gábor a “hisztériáról”

“Mindez azonban egy szakma létét kérdőjelezi meg, vagy legalábbis egy nagyon más típusú működést készít elő. És ennek a szakmának, amelynek egyik fegyvere mégiscsak a nyilvánosság, erre egy árva szava sem volt” – állapította meg Alföldi Róbert. – “Kussolás van, és mindenki sütögeti a pecsenyéjét. Például a legnagyobb múlttal rendelkező fővárosi művészszínház vezetője beáll az egész mögé. Mert mindenféle vélt vagy valós sérelmei vannak az ügyben, hogy a magánszínházak mit és hogyan csinálnak.” (A Magyar Narancs munkatársa itt közbeszúrta, hogy Máté Gáborról, a Katona igazgatójáról van szó, mire Alföldi bólintott: “Róla. Aki képes nyolcszor elmondani egy interjúban, hogy a tao kapcsán “hisztériázik” a szakma.” – A szerkesztő itt megjegyezte, hogy Máté Gábor egy 2018. október végi, ATV-s adásban nyilatkozott, amikor még csak a kiszivárgott információk alapján lehetett sejteni a színházi tao eltörlését. Máté Gábor álláspontja az volt, hogy meg kell várni, mi lesz a törvényből.)

A folytatásban: a totális lerohanásról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük