Orbán újabb pucsítása Putyinnak 0 117

putyin

Nem fizetnek adót, ha kell, magyar állam bérel nekik irodát vagy újít fel épületeket. Székházukba rendőr sem léphet be, minden vezetőjük diplomáciai mentességet élvez: ez csak néhány kedvezmény azok közül, amivel a fővárosba a csábítják az orosz Nemzetközi Beruházási Bankot.

Egy orosz többségi tulajdonú bank (47%) úgy kap a magyar kormánytól korlátlan felhatalmazást magyarországi tevékenységre, hogy lényegében kivonják a hazai jogalkalmazás és rendőrségi kontroll alól. Azt mondják, ez normális.

Politikai érdek motiválhatta az orosz elnököt…

Bodnár Zoltán szerint

Ennek a banknak a jegyzett tőkéje 2 milliárd euró – a luxemburgi székhelyű Európai Beruházási Bank jegyzett tőkéje 100 milliárd euró – egy szabad szemmel nem látható intézmény. Nem csak nemzetközi kontextusban, hanem a magyar bankrendszer elemeihez hasonlítva is. Az EBB mérleg főösszege 380 milliárd forint, a az OTP hasonló mérőszámának 2,5 %-a. A futottak még kategóriába tartozik.

Megjegyezte, hogy

attól, hogy az EBB idejön, a maga kis motyójával, ettől Budapest még nem lesz közép-kelet Európai pénzügyi központ. Ennek tényleg az égvilágon semmi jelentősége nincs.


Mindenki szabadon jöhet-mehet?

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint


Akiket ők meghívnak szabadon mozoghatnak az Európai Unió területén. Semmilyen vizsgálat alá nem vehetik. (…) Kicsit olyan, mintha ez egy követség lenne. (…) Oroszország stratégiáját ismerve azt kell mondja, hogy ez egyfajta rés a pajzson. Ide tudnak érkezni olyan emberek, akiknek nagyon fontos, hogy szabadon tudjanak mozogni és őket senki ne ellenőrizhesse.

Hozzá tette, hogy

ez a bank lehetőség arra, hogy könnyebben tudják – annál ahogy eddig is tették – a hírszerzési munkát végezni. Utánamentem és a parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága nem kapott semmiféle tájékoztatást. (…) Ez egy olyan mértékű valami, – nem festem az ördögöt a falra – amiről az illetékes vezetőknek illet volna tájékoztatást kapniuk.

A pénz útját kell követni…

Mi az, amit ez a bank finanszírozni fog? Mire fogják igénybe venni? Kik lesznek a partnereik? (…) Mivel azok az ellenőrzőszervek, amelyek a Magyarországon működő bankokat ellenőrizhetik (…) ennél a banknál nem működik.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg. Hogy mik is pontosan, amiket a magyar kormány beígért az orosz banknak? Kattintson!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb cikkeink

bakancs

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Múlt vasárnap tiltotta meg a rendőrség azt a vonulást, amelyet a Mi Hazánk …

rover

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Tudjuk, hogy nem egyszerű a parkolás Bécsben, aki járt ott autóval, tudja, hogy …

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Több mint fél évszázaddal az Egy férfi és egy nő cannes-i bemutatója után …

Amerikában sem nyugszanak az újságírók - Trump berágott, Orbán sokkal előrelátóbb....

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Akinek nem volt ideje, akit elragadott a munka heve, vagy pihent egy jót, …

Pin It on Pinterest