Természetvédelem volt, nincs! – Az Agrárminisztériumból cirka 340 főt rúgtak ki

Október 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, amely elrendelte a létszámcsökkentést a minisztériumokban és háttérintézményeikben. A kirúgásokra mindössze két napot hagyott a rendelet, a leépítések ezért gyorsan meg is kezdődtek.

Összesen 6810 embert küldenek el, anélkül, hogy a kormány egyeztetett volna a szakszervezetekkel.

Az Agrárminisztériumban is végrehajtották a központilag elrendelt létszámcsökkentést, mintegy 340 szakembert rúgtak ki. Valamiért a természetvédelmi terület szenvedte el a legnagyobb veszteséget – értesült az Index.

November 6-án 10 óra körül a kormányablakon keresztül értesítve az Agrárminisztérium természetvédelmi szakfőosztályainak majd felét, minden szakmai értelem nélkül kirúgták

– írta a portál egy olvasója.

Az Orbán-kormány által korábban említett 10 százalék körüli leépítés helyett a munkatársak 44 százalékát rúgták ki, szinte kivétel nélkül 14-18 éve ott dolgozó, egyedülálló szakmai és közigazgatási tudással és kapcsolati rendszerrel rendelkező embereket küldtek el.

Ahogy írta, gyakorlatilag az állami természetvédelmet (ami alá az összes nemzeti park igazgatósága, az összes természetvédelmi tevékenység tartozik) szó szerint lefejezték.

A “nagy vérfürdő”

A portál által megkérdezett szakemberek megerősítették, hogy

„nagy vérfürdő”

van a természetvédelemben.

Az Index megkérdezte a minisztériumot arról, hogy hány főt küldtek el a természetvédelmi főosztályokról, hány százalékos a leépítés, milyen szempontok alapján bocsátottak el embereket, csak a természetvédelmi terület szenvedett-e ilyen mértékű veszteséget a közigazgatásban, és ha igen, miért kevésbé fontos a természetvédelem, mint a közigazgatás egyéb területei.

Az Agrártárca nem adott pontos választ

arra, hogy pontosan hány szakembert küldtek el. A tárca válasza szerint a státuszok 9-10 %-a betöltetlen, így a gyakorlatban a megszüntetésre ítélt státuszok felénél kerül sor elbocsátására. Ez feltételezhetően azt jelenti, hogy összesen 340 embert rúgnak ki. Arra nem tért ki a minisztérium, hogy a leépítettek hány százaléka dolgozott a természetvédelemben, de válaszában nem cáfolta a 44 százalékos leépítést.

(forrás:index)

Tartalékos katonai szolgálatra kényszerítik a minisztériumokból kirúgott tisztviselőket

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük