Több, mint 10.000 magyar bedőlt, ne Ön legyen a következő – Ne üljön fel olyan hirdetésnek, ami túl szép, hogy igaz legyen

Azt gondolhatnánk, hogy 2023-ban már nem annyira faék-egyszerűségű átverni magyar emberek tízezreit, de az alábbi példa szerint ez messze nincs így. Változatlanul tejelünk, ha elég csábító az ígéret!

Gondolkozzunk, Béláim!

Senki ne üljön fel olyan hirdetésnek, amely azt ígéri, hogy gyorsan megduplázhatja a pénzét – mondta az RTL Híradójánknak egy online munkavégzés ígéretével becsapott férfi. Ő egymillió-kétszázezer forintját veszítette el. Nem ő az egyedüli, becslések szerint legalább tízezer károsult van az ügyben. A külsőségek megtévesztők. Úgy tűnik, mintha az egyik legnagyobb amerikai filmforgalmazó cég rendezvényén lenne a videó készítője, de valójában egy magyarországi céghálózat tagjai tartottak előadást. Tavaly november óta személyesen és online hirdetésekben is azt ígérték, hogy internetes munkával gyorsan, sok pénzt lehet keresni, de ehhez előbb be kellett fektetni valamennyit.

„Különböző szintek voltak ebben az online munkában és tartozott hozzá egy befizetés”

– mesélte a Híradónak lépre csalása történetét egy székesfehérvári fiatal. A férfi 1,2 millió forintot utalt át a cégnek. Így kapta meg az ígért munkát.

„Napi szinten 10 vagy 20-25 videót kellett megnézni. Ezek többnyire ismert filmipari cégek előzetesei voltak”

– mondta a „munkáról”.

Még itt sem vált „szagossá” a buli?

Ezekről egy közösségi média csoportban kellett beszámolni, ezután számolták ki a munkáért járó pénzt, amit egy darabig meg is kaptak a csoporttagok. Azt ígérték nekik, hogy egy filmelőzetes megnézéséért öt dollárt adnak, mai árfolyamon ez nagyjából 1800 forint.

Egy ideig minden ment rendben, napi, illetve heti szintű kifizetések voltak,

március elsején azonban a cég eltűnt.

„Múlt hét szombaton egyik pillanatról a másikra a cég Telegram-csoportjai elkezdték magukat felszámolni. A csoporton belüli beszélgetéseket letiltották, a mentorok törölték magukat, a budapesti vezérigazgató is teljesen felszívódott”

– mesélte a becsapott fiatal, aki szerint a begyűjtött pénz eltűnt, a cég vezetője hálózatot hozott létre a piramisjátékszerű csaláshoz.

Senki ne üljön fel azoknak a hirdetéseknek, amik azt ígérik, hogy rövid idő alatt szinte meg tudja duplázni a befektetett összegé

– figyelmeztet saját kárán okulva.

48 ezertől 2,4 millióig….

Úgy tudjuk több, mint tízezer embert csaphattak be. A legkisebb befizethető összeg 48 ezer, a legnagyobb 2,4 millió forint volt.

Az online munka ügyében már nyomozás indult, a különböző feljelentéseket egyesítik és az Országos Rendőrfőkapitányság vizsgálja a céget, melynek a hivatalos bejegyzés szerint egy budapesti toronyház hatodik emeletén van az irodája – írta a portál.