Tovább gyűrűzik a Wunderlich „Boka” József gerjesztette vígszínházi botrány

Az utóbbi években rájár a rúd a Vígszínházra, a jelenlegi vezetés az Eszenyi-botrány után vette át a teátrumot. A színház társulatának tagja, Wunderlich József a múlt héten hosszú, nyilvános posztot tett közzé a Facebook-on, amiben arról írt, hogy munkáltatója a koronavírus-járvány miatt alapvető óvintézkedéseket sem vezetett be, így a társulat tagjai folyamatos veszélynek vannak kitéve. A csak ismerősei számára látható gondolatait Rudolf Péter, a színház igazgatója szinte azonnal cáfolta.

Posztok fent és lent

A színész később egy másik, a nagy-nyilvánosság számára szintén csak rövid ideig látható Facebook-posztot is közzétett, amiben azt állította, egy kolléganője azért nem kapott szerepet, mert nem akart a színpadon vetkőzni – írta a 24.hu.

A hírek szerint Wunderlich később mindkét eset miatt bocsánatot kért kollégáitól, az ügynek azonban volt további következménye: a szerdai előadáson már egy beugrós színész helyettesítette, így felvetődött a kérdés, hogy vajon színpadra léphet-e a közeljövőben, illetve az is, hogy milyen jövő vár rá a teátrumnál.

Belső vizsgálat

A helyzet körüli ködöt most a Vígszínház által a sajtóhoz eljuttatott közlemény oszlatta el, amiből nem csak az derült ki, hogy a vezetőség nem csak minden tőle telhetőt megtett a pandémiás helyzet kezeléséért, de arra is fény derült, hogy belső vizsgálatokat indítottak, ezek lezárásáig pedig nem tudnak konkrétumokat közölni, az azonban biztos, hogy

Wunderlich József szerepeit a következő két hétben kollégái veszik át.

Két premierre – Party és Sirály – is készülünk, de mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy a társulatban megteremtsük a békét, ami a közelmúltban történtek után nem könnyű feladat.

Szakszervezet és az Üzemi Tanács közös közleménye

” Wunderlich József bocsánatkérését elfogadtuk és tudomásul vettük. Egyértelműen szeretnénk állást foglalni abban a kérdésben, hogy jelenleg a Vígszínházban nem uralkodik félelem és antidemokratikus légkör. A színház dolgozói és igazgatósága a megfelelő protokollokat követve azon fáradoznak, hogy estéről estére felmenjen a függöny. A színházban működő Üzemi Tanácsot, Szakszervezetet sem járványkezelési problémákkal, sem hatalmi visszaélésekkel nem kereste sem Wunderlich József, sem más. A színház elfogadott Etikai Szabályzata szerint senki nem tett bejelentést a mai napig. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy

Wunderlich József kommunikációjának módját és annak tartalmát nem valamiféle bátor kiállásnak, hanem egy, a színház jóhírét és rangját, tagságát és vezetőjét sértő, a tények pontos ismeretét nélkülöző megnyilatkozásnak tekintjük. Félelmét és szorongásait megértve, őszintén sajnáljuk, hogy indulatai ilyen formában jelentek meg.

Budapest, 2021. december 3.”

-fejeződik be a 24.hu cikke.

Így kell ezt

A színház érzékeny reakciója példaértékű. Kezelhették volna úgy is az esetet, ahogy nagyon sok más munkadó tenné, hogy ez csak egy magánvélemény, nem kell vele foglalkozni. Ezeknél a cégeknél is ugyanolyan belső feszültséget okozna egy ilyen típusú bejegyzés, mint a színházban, azzal a különbséggel, hogy ott a szőnyeg alá söprés később komoly szemétheggyé tornyosulhat, a Vígben viszont remélhetőleg a vizsgálatnak sikerül nem csak feltárni, de el is simítani a gondokat.

Előzmény

 

Wunderlich

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest