Még a zeniten a győzelmi eufória a Wall Street részvényeinek szárnyalása miatt, amit mindenki Donald Trump adócsökkentő törvényének tud be, amikor újabb és az Egyesült Államok nagyságához és Donald Trump és pártja zsenijéhez méltó kihívás előtt áll Washington, mivel még pénteken éjjel leállhat a szövetségi intézmények finanszírozása, mert elfogyott az állam pénze.
[mnky_ads id=”10551″]
Annak az államnak, amely éppen adókedvezményekkel volt képes lemondani dollár milliárdokról, csakhogy a tőke jobban érezze magát és otthon maradjon az Államokba, ne szökjön el az hazai magas adók elől.
[mnky_ads id=”10552″]
Az Apple már be is jelentette, hogy akár 20 ezer új munkahely létrehozására is hajlandó és inkább odahaza fejleszt, mint külföldön a kedvezőbb adófeltételek miatt, de mindez – egyelőre – nem változtat a tényen, hogy a világ második legnagyobb nemzetgazdasága, a világ messze legerősebb hadseregét fegyverben tartó országa, a világ vezetőjének szerepét betöltő Egyesült Államok nyakig ül az államadósságban. Miközben persze mindenre, főleg fegyverre van elég pénz, és hiába fenyegetőzik Kína, hogy megtisztítja valutatartalékának portfólióját a mintegy 1,3 billió dollártól, senki nem hiszi, hogy maga alatt vágná a fát és lenne olyan idióta, hogy a dollár árfolyamát aláaknázva, magának okozzon gigantikus veszteséget.

Senki nem hisz abban, hogy a kínaiak valóban felhagynának az amerikai államkötvények vásárlásával, már csak azért sem, mert akkor miből vásárolna az USA kínai termékeket. Azt azonban nem szabad nem észre venni, hogy már csak az erre vonatkozó híresztelés is elég volt arra, hogy az USA állampapírjai megdráguljanak, vagyis az Egyesült Államok kormányának többet kelljen fizetnie ahhoz, hogy friss pénzhez jusson. Érdemes lenne ezt is számításba venni azoknak, akik annyira oda vannak Trump gazdaságpolitikájáért.

- Hirdetés -

A középosztály és az alattuk lévők fogják megfizetni

Egy biztos: az államháztartás bajban van, (mindig is bajban volt), a finanszírozása drágább lesz, az amerikai állam kiadásai és ezzel nyilván az adósságai is nőni fognak. Ezt – száz százalék – az amerikai középosztály és az alattuk lévők fogják megfizetni a takarékosságra kényszerülő állam miatt, miközben a gazdagok és a nagyon gazdagok még jobban fognak élni. Ez Amerika és mindig is ez volt. Trump semmi újat nem talált ki, csak hozza a republikánusok régi formáját: mindenki le van, a fontos, hogy mi egyre gazdagabbak legyünk.
[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét